Κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους να προστατεύσουν την Ενωση από τις δριμείες κριτικές και τα επικριτικά σχόλια που δέχεται τελευταία, απηύθυνε από την Ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Υπογράμμισε την σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, διαφορετικά «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα, θα σημάνει Ευρώπη με εσωτερικούς φραγμούς, Ευρώπη χωρίς Σένγκεν».

«Οι ιστορικές αλλαγές και οι πιέσεις μεγάλης εμβέλειας, απαιτούν έναν βαθμό αξιοπρέπειας και απαιτήσεις από κάθε ομάδα πολιτών», δήλωσε. Ιδίως τώρα που ολόκληρος ο κόσμος έχει στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη και στις αντιδράσεις για το κύμα μεταναστών που καταφθάνει.

« Η Ευρώπη δέχεται δριμείες κριτικές για τις διεθνείς συμβάσεις, που έρχονται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των επικριτών μας. (…) θα μπορούσε να φαντασθεί κάνεις ότι η Ευρώπη είναι το χειρότερο μέρος. Όμως οι χιλιάδες πρόσφυγες γνωρίζουν ότι η δική μας κοινότητα λαών είναι ανοιχτότερη και πλέον ανεκτική απ΄ όλες τις άλλες και όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι ασφαλέστεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο» είπε και πρόσθεσε:

«Ας μην αφήσουμε να γίνει η Ευρώπη ο αποδιοπομπαίος τράγος, λόγω της ανεξέλεγκτης κριτικής μεταξύ μας. Διαφορετικά, πολύ σύντομα οι θεοκρατίες θα αρχίσουν να μας δίνουν μαθήματα για το τι σημαίνει ανοχή και ανεκτικότητα, για το τι σημαίνει δημοκρατία. Και όσοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της τεράστιας μαζικής εξόδου, θα μας κρίνουν για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να προστατεύσουμε από κοινού το κοινό μας όνομα» υπογράμμισε.

Ο κ. Τούσκ απευθύνθηκε στη συνέχεια ονομαστικά, σε Ούγγρους, Ιταλούς, Σλοβάκους και Έλληνες λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Σήμερα θα πρέπει να υπολογίζουμε κυρίως στον εαυτό μας, σε εμάς τους ίδιους. Κανείς δεν σκοπεύει να βοηθήσει την Ευρώπη. Οι περισσότεροι γείτονές μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να επιλύσουν. Για μας οι πρόσφυγες είναι άτομα, συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι ζητούν και περιμένουν τη βοήθειά μας».

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν δυνάμεις γύρω μας που θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουν φτηνή πολιτική, ή να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες με την έλευση των προσφύγων. Είναι μια νέα μορφή πολιτικής πίεσης, την αποκαλούν «υβριδικό πόλεμο» όπου τα κύματα αυτά των ανθρώπων, έχουν γίνει μια πίεση κατά των γειτόνων. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από μέρους μας» τόνισε.

Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι βάσει των τουρκικών εκτιμήσεων 3 εκατ πρόσφυγες θα μπορούσαν να μετακινηθούν μελλοντικά από τη Συρία και το Αλέπ, στην περίπτωση παραμονής και νίκης του Ασάντ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι «η πρώτη εντολή σήμερα» για την οποία θα πρέπει να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους, «είναι η αποκατάσταση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση» υπογράμμισε.

Αύριο στο ΕΚ, πρόσθεσε, θα ακούσουμε τους δύο ηγέτες, τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ και ξέρουμε πόσα εξαρτώνται από αυτήν την παρέμβαση. «Η άμεση μελλοντική δοκιμασία που μας περιμένει είναι το κατά πόσο είμαστε ικανοί να αναλάβουμε την προστασία της ΕΕ και των εξωτερικών της συνόρων. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ανάδυση τειχών και φραγμών στα εσωτερικά μας σύνορα.

Εδώ στην Ευρώπη θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα και ηχηρά ότι Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα σημαίνει Ευρώπη χωρίς Σέγκεν.

Η Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα θα είναι ένας τόπος όπου θα καλλιεργείται ο φόβος και αυτό θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε καταστροφή. Εάν υπάρχει μια επικρατούσα σκέψη στην πολιτική, οι πολίτες σήμερα δεν το διαπιστώνουν. Οι πολίτες ζητούν να οδηγήσουμε με άλλο τρόπο τα πράγματα, με ριζοσπαστικές λύσεις. Αυτό που θέλουν από τους πολιτικούς ιθύνοντες οι πολίτες, είναι η εγγύηση της τάξεως και της ασφάλειας για τη δική τους κοινότητα. Η θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, ή θα μας υποκαταστήσουν άλλοι. Η «πολιτική μαγκιά» είναι κάτι που έχει παρέλθει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες αποφάσεις μας» κατέληξε ο κ. Τουσκ.