Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κήρυξε την Τρίτη «άκυρο» το δικαστικό πλαίσιο που καλύπτει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η εταιρία Facebook.

Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, δικαίωσε έτσι τον Αυστριακό Μαξ Σρεμς, ο οποίος είχε προσβάλει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανάγεται στο 2000. Η τελευταία είχε αποφανθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν ένα «κατάλληλο επίπεδο προστασίας» των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στηριζόμενη στις αποκαλύψεις για τις πρακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ιδιαίτερα στην υπόθεση Σνόουντεν, ο αυστριακός δικαστής είχε ζητήσει από τις ελεγκτικές αρχές στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook, να μην επιτρέψει τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων του στις ΗΠΑ.

Το αίτημά του είχε απορριφθεί, καθώς οι ιρλανδικές αρχές έκριναν πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα επαρκές επίπεδο προστασίας των μεταφερόμενων δεδομένων. Ωστόσο ο Μαξ Σρεμς κατέθεσε έφεση στην ιρλανδική δικαιοσύνη, που ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι ιρλανδικές αρχές είχαν επικαλεστεί στην άρνησή τους το δικαστικό καθεστώς της λεγόμενης «σφαίρας ασφαλείας», πιο γνωστό στα αγγλικά ως «Safe Harbor» (Ασφαλές Λιμάνι), που έχει τεθεί από τις αμερικανικές αρχές για τις επιχειρήσεις τους που μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη.

Σε μία απόφαση το 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρήσει πως το πλαίσιο αυτό προστατεύει επαρκώς τους πολίτες της ΕΕ.

«Η ύπαρξη μιας απόφασης της Επιτροπής που δηλώνει πως μια τρίτη χώρα εξασφαλίζει ένα κατάλληλο επίπεδο προστασίας των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε να μειώσει τις εξουσίες που διαθέτουν οι εθνικές ελεγκτικές αρχές», έκρινε το Δικαστήριο.

Η Επιτροπή «δεν είχε την αρμοδιότητα να περιορίσει την εξουσία των εθνικών ελεγκτικών αρχών», έκρινε το δικαστήριο κηρύσσοντας «άκυρη» την απόφαση.