Χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση των προσφύγων από τη Συρία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους ιθύνοντες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τη φύλαξη των συνόρων της, όμως το ίδιο περιμένουμε να κάνει και η Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τον Τύπο από κοινού με τον τούρκο πρόεδρο.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική βοήθεια, τη διαχείριση των συνόρων, τη μάχη κατά των διακινητών, τις πολιτικές ενσωμάτωσης και την ελευθέρωση της άδειας θεώρησης εισόδου.

Οι προτάσεις του Ερντογάν

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ζητήματα με την Τουρκία, έτσι συζητήσαμε, επίσης, για το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ασφαλούς ζώνης στην Συρία» δήλωσε ακόμη ο κ. Τουσκ.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η ένταξη στην ΕΕ συνεχίζει να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα πρέπει να απαλλαγεί από τεχνητά πολιτικά εμπόδια.

Απέδωσε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ σχετικά με τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Στην συνέχεια, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κύρια αιτία της προσφυγικής κρίσης είναι ο πόλεμος στην Συρία και οι τρομοκρατικές ενέργειες που υποστηρίζονται από το καθεστώς Ασαντ.

Καταλήγοντας, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Αν θέλουμε να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση, πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: Να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό. Να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη προστατευμένη από την τρομοκρατία και τέλος, να δημιουργήσουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».