Σε δύσκολο πολιτικό μονοπάτι μπαίνει η Πορτογαλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής. Οπως όλα δείχνουν η χώρα της Ιβηρικής θα αποκτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή τις μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες. «Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα» ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ντιάριο ντε Νοτίσιας», ενώ η «Πούμπλικο» σημείωσε ότι οι εκλογές «Εφεραν τη χώρα μπροστά σε αδιέξοδο». Παραδοσιακά, οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Πορτογαλία δεν επιβιώνουν επί μακρόν. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 14 μήνες.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο ήρθε πρώτος με 38,6%, ποσοστό που δεν αρκεί για την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο. Ετσι, τα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, μπορεί εύκολα να μπλοκαριστούν. Η Πορτογαλία ακόμα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το Μνημόνιο και το δάνειο 78 δισ. ευρώ που έλαβε το 2011. Ετσι οι ειδικοί ανησυχούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες έδειχνε σημάδια ανάκαμψης.

Πάντως ο πολιτικός αναλυτής Αντελίνο Μαλτέζ θεωρεί ότι «θα έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα κάνει συμφωνία σε κρίσιμες στιγμές όπως η έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτές οι συμφωνίες είναι εφικτές αν οι Σοσιαλιστές απέχουν από την ψηφοφορία, όχι μόνο φέτος αλλά και στο μέλλον». Ο προϋπολογισμός του 2016 αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. «Οι Σοσιαλιστές που έλαβαν 32,4% θα πρέπει σταδιακά να κινηθούν προς το Κέντρο, καθώς δεν μπόρεσαν να προσελκύσουν τις ψήφους διαμαρτυρίας. Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη κοινωνική κρίση, η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει να επιβιώσει» εκτιμά.

Η κυβερνητική συνεργασία του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοέλιο με το μικρότερο δεξιό Λαϊκό Κόμμα την προηγούμενη τετραετία προχώρησε στην αύξηση των φόρων και στην παράλληλη περικοπή δημόσιων δαπανών. Το προεκλογικό σύνθημα του Κοέλιο ήταν «Η λιτότητα αποδίδει», κάτι που φαίνεται ότι έπεισε αρκετούς συμπατριώτες του και έτσι έγινε ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επανεκλέγεται αφού εφάρμοσε επίπονα οικονομικά μέτρα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, παραδέχθηκε όμως ότι εξαιτίας της σύνθεσης του Κοινοβουλίου «θα χρειαστεί να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες». Ετεινε μάλιστα χείρα συνεργασίας στους Σοσιαλιστές αναφέροντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί «τις συμφωνίες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων». Διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, πρώην δήμαρχος Λισαβόνας, που τόνισε ότι θα συνεχίσει να μάχεται ώστε η χώρα του «να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας». Επισήμανε όμως ότι δεν θα αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας απέναντι στους δανειστές.

Πικρή γεύση

«Νίκη με πικρή γεύση» χαρακτήρισε ο πορτογαλικός Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών για τον πρωθυπουργό Κοέλιο, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ της λιτότητας και των απαραίτητων συμβιβασμών για να περάσει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο