Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι επέκρινε τη Δευτέρα τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας από μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας και εκτίμησε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταρριφθούν εάν συνεχιστούν.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων για τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν (σ.σ. τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας) να καταρριφθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τη Χιλή, όπου συμμετέχει σε μια διεθνή σύνοδο.

Εξάλλου οι πρεσβευτές των χωρών μελών του NATO απαίτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας, κράτους-μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, χαρακτηρίζοντάς τις ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανεύθυνες ενέργειες.

Κατόπιν μιας έκτακτης συνόδου τους στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές του Συμφώνου κάλεσαν τη Ρωσία να δώσει αμέσως εξηγήσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ανταρτών που υποστηρίζει η Δύση στη Συρία.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «διαμαρτύρεται εντόνως για αυτές τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας και καταδικάζει αυτές τις εισβολές στην επικράτεια και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του NATO», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Οι σύμμαχοι σημειώνουν επίσης τον τεράστιο κίνδυνο τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών. Καλούν τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει, να παραιτηθεί από αυτές τις παραβιάσεις και να δώσει αμέσως εξηγήσεις για αυτές».

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία δεν ήταν τυχαίες.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για ατύχημα», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτό επιβεβαιώνει τη βαθιά μας ανησυχία (…) και εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις τους και βεβαίως ερωτήματα για τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό τους», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως αξιωματούχοι της Ρωσίας τον διαβεβαίωσαν πως οι παραβιάσεις αποτελούσαν «λάθος» και δεν θα επαναληφθούν.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν οι παραβιάσεις συνεχιστούν θα αντιδράσει, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «βαρύ ολίσθημα» το ότι η Μόσχα προσφέρει βοήθεια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο επιδίδεται «σε κρατική τρομοκρατία».

Νωρίτερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ΓΓ του NATO, καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη» και συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών.