Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν την Αψίδα Θριάμβου, ένα σημαντικό μνημείο στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Παλμύρα, δήλωσε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Συρίας.

Ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ είπε στο Reuters ότι πηγές στην Παλμύρα επιβεβαίωσαν πως η Αψίδα Θριάμβου, ένα κόσμημα στην εξαιρετική συλλογή ερειπίων στην κεντρική πόλη της Συρίας που βρίσκεται μέσα σε μια όαση, είχε ανατιναχθεί.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν από τον Μάιο την πόλη, η οποία έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τα Ηνωμένα Εθνη.

Η καταστροφή της Αψίδας Θριάμβου δεν είναι η μοναδική πράξη βαρβαρότητας των φανατικών ισλαμιστών στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.

Τον Αύγουστο είχαν αποκεφαλίσει τον επικεφαλής Αρχαιοτήτων της πόλης, τον 82χρονο Χάλεντ αλ-Ασαντ ενώ είχαν ανατινάξει τον ναό του Βάαλ.

Μερικές ημέρες αργότερα, ισοπέδωσαν τον ναό του Βήλου, «το ωραιότερο σύμβολο όλης της Συρίας», σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ ενώ ανατίναξαν τρεις από τους περίφημους επιτάφιους πύργους της αρχαίας πόλης.

Επρόκειτο για τους περίφημους τάφους Ελάχμπελ, Τζάμπλικ και Χίτοτ που χρονολογούνται μεταξύ του 44 και του 103 μ.Χ.

Η Παλμύρα, γνωστή ως το «μαργαριτάρι της ερήμου» της Συρίας, «φημίζεται για τους επιτάφιους πύργους της που είναι χαρακτηριστικοί της αρχιτεκτονικής της πόλης», είχε δηλώσει ο επικεφαλής των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Συρίας.

Το ΙΚ επωφελήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία για να προελάσει στην χώρα και να καταλάβει στις 21 Μαΐου την Παλμύρα, 205 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, αφού εξεδίωξε τις κυβερνητικές δυνάμεις, εγείροντας τον φόβο για το μέλλον της συριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.