Ο απερχόμενος κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας άνετο προβάδισμα απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 99% των εκλογικών περιφερειών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, εξασφαλίζει το 37% των ψήφων, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συγκεντρώνει το 32%.

Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Τα θετικά σημάδια στην οικονομία της Πορτογαλίας φαίνεται ότι βοήθησαν τον συνασπισμό της κεντροδεξιάς, παρά τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν στα τρία χρόνια του «μνημονίου».

O Πέντρο Πάσος Κοέλιο είπε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση παρότι δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

«Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στην βουλή» συμπλήρωσε.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του μετά την καταμέτρηση ενός μεγάλου ποσοστού ψηφοδελτίων στις εκλογικές περιφέρειες.

«Θέλω να συγχαρώ [τον πρωθυπουργό Πέντρο] Πάσος Κοέλιο και [αναπληρωτή πρωθυπουργό] Πάουλο Πόρτας», είπε ο Κόστα. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει συνθήκες ακυβερνησίας στην χώρα, αλλά προειδοποίησε τον ηγέτη της κεντροδεξιάς να λάβει υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.