Δύο από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία οι οποίες διεξήχθησαν την Πέμπτη έπληξαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης μιας οργάνωσης ανταρτών μέλη της οποίας είχαν εκπαιδευτεί από τη CIA, την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ, στο έδαφος του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν κατήγγειλε πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ).

Ο Χάσαν Χατζ Αλί, ο επικεφαλής της οργάνωσης Λίουα Σουκούρ αλ Τζάμπαλ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters οτι το στρατόπεδο στην Ιντλίμπ επλήγη από περίπου 20 πυραύλους σε δυο χωριστές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Χατζ Αλί, πρώην λοχαγός των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας ο οποίος αυτομόλησε μετά την εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διευκρίνισε ότι ορισμένοι από τους φρουρούς στο στρατόπεδο τραυματίστηκαν ελαφρά στις επιδρομές.

«Η Ρωσία προκαλεί τους πάντες και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τον Μπασάρ», ανέφερε ο Χατζ Αλί. Πρόσθεσε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από μέλη της οργάνωσής του που είχαν υπηρετήσει ως πιλότοι της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η οργάνωσή του αυτοπροσδιορίζεται ως ένα τμήμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που είχαν συστήσει πρώην στρατιωτικοί οι οποίοι αυτομόλησαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ το 2011. Ο ΕΣΣ αποτελεί σήμερα μια οργανωτικά αρκετά χαλαρή συμμαχία οργανώσεων ανταρτών, χωρίς κεντρικό συντονισμό και διοίκηση ή σαφή ιεραρχία.

Η CIA είχε θέσει σε εφαρμογή ένα υποτίθεται μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για μέλη συριακών οργανώσεων ανταρτών που θεωρούνταν μετριοπαθείς από δυτικά κράτη τα οποία υποστήριζαν την εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

Ο Χατζ Αλί επιβεβαίωσε πως οι μαχητές της οργάνωσής του έχουν εκπαιδευθεί επανειλημμένα στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για τουλάχιστον την τρίτη οργάνωση η οποία ανήκει στον ΕΣΣ και καταγγέλλει ότι επλήγη από τις αεροπορικές επιδρομές που το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας αντιθέτως λέει ότι είχαν στόχο τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως οι αρχικές αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία στοχοθέτησαν μέλη του ΕΣΣ, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα πλήγματα αυτά στοχοθέτησαν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή οργανώσεις που έχουν εξοπλιστεί κι εκπαιδευθεί από τη CIA», δήλωσε ο Μακέιν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι οργανώσεις του ΕΣΣ έχουν βρεθεί στο περιθώριο σε μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας, όπου τον έλεγχο ασκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τα μέλη της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.