Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο επιβαίνουν ανήλικα παιδιά, τιμωρείται πλέον με πρόστιμο 50 στερλινών (67 ευρώ) στην Αγγλία και την Ουαλία μετά τη σημερινή έναρξη ισχύος του αντικαπνιστικού νόμου που ψήφισε το κοινοβούλιο.

Ο νόμος ισχύει για όλους τους οδηγούς και τους επιβάτες αν υπάρχει έστω και ένας ανήλικος στο αυτοκίνητο, ακόμα κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Η μόνη εξαίρεση αφορά τα αυτοκίνητα κάμπριο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζει επίσης να επιτρέπεται.

Η παράβαση του νόμου τιμωρείται με πρόστιμο 67 ευρώ, παρόλο που η αστυνομία δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας παιδαγωγικής προσέγγισης τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου.

Το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα χαιρετίζει τη θέσπιση του μέτρου, καθώς πιστεύει ότι 430.000 παιδιά εκτίθενται κάθε εβδομάδα στο παθητικό κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα στη Βρετανία.

Οι πολέμιοι του μέτρου, αντίθετα, επικρίνουν μια περιττή, ελευθεροκτόνα και δύσκολα εφαρμόσιμη νομοθεσία.

Ο Στιβ Γουάιτ, πρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομικής Ομοσπονδίας δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να εφαρμοστεί ο νόμος. «Ήδη δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίζουμε τα κρούσματα των διαρρήξεων», τόνισε.

Αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κύπρος και η Νότια Αφρική έχουν ήδη υιοθετήσει σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν παιδιά επιβαίνουν σε αυτά.

Στη Βρετανία, το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το θέμα αυτό το 2016. Η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι πρώτα θα δει την αποτελεσματικότητα του μέτρου στις γειτονικές της περιοχές, πριν αποφασίσει να το ακολουθήσει.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας στα παιδιά, όπως αιφνίδιο θάνατο, άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα και παθήσεις του αυτιού.