Αρχισαν την Τετάρτη οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους προς υποστήριξη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά το «πράσινο φως» της Άνω Βουλής για άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε το απόγευμα την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.

Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται κατόπιν αιτήματος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον Ρώσο πρόεδρο.

Η κοινοβουλευτική έγκριση ήλθε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην οποία θα προεδρεύσει η Ρωσία, ακριβώς την επομένη της συνόδου ηγετών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωσή του ότι χθες, Τρίτη, διεξήχθησαν 26 αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τέσσερις επιδρομές στο έδαφος της Συρίας -μεταξύ Ντέιρ εζ-Ζορ, Ουασίγια και Παλμύρας όπου καταστράφηκαν κυρίως εκσκαφείς που ανήκουν στην ISIS.

Το Κρεμλίνο το είχε διατυπώσει σαφώς: «πράσινο φως» του ΟΗΕ ή αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Και, όπως ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία το Κρεμλίνο, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ -του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία- έστειλε επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας του «στρατιωτική βοήθεια». Τη διατύπωση γραπτώς και επισήμως του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της εν συνεχεία και συριακή προεδρία στη Δαμασκό.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε επίσημο αίτημα προς την Άνω Βουλή και εκείνη , ομοφώνως, ενέκρινε την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

«Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.

«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Άμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες. Δεν πρόκειται για την υλοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μάς κατηγορούν συστηματικά οι Δυτικοί μας εταίροι» έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας, κρίνοντας ότι οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα (…) ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας

H Ρωσία «θα παρουσιάσει σήμερα» στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε δηλώσεις που έκανε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Λαβρόφ εξήγησε ότι αυτό το ψήφισμα έχει στόχο «να συντονίσει όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με το Ισλαμικό Κράτος και τις υπόλοιπες τρομοκρατικές δομές».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, του Ιράκ και της συριακής αντιπολίτευσης (…) που ήδη πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μάχη, στο πλαίσιο ενός ευρέος συνασπισμού χωρών στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν επίσης οι ΗΠΑ και τα κράτη της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία.

Μια «εμπλοκή της Κίνας» θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, σημείωσε ο ίδιος.

Αυτή η συντονισμένη συλλογική δράση θα «βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει «υπέρβαση εξουσιών» μετά την έναρξη των ρωσικών πληγμάτων στη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκατασταθούν «μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας» με τις ΗΠΑ.

«Η βασική απειλή είναι η βία των τρομοκρατών» τόνισε ο Λαβρόφ που υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή του «στοιχεία όπλων μαζικής καταστροφής», κάνοντας μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε χημικά όπλα.

Θα πρέπει επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να «ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη Συρία στη βάση της συμφωνίας της Γενεύης» του 2012 που προβλέπει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη «να ενισχυθεί το συριακό Κράτος στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθεί «μια ειλικρινής συζήτηση» επί των προτάσεων της Μόσχας.

«Πρέπει να συνεννοηθούμε, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο» είπε προς τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε άλλωστε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Δαμασκός έδωσε το πράσινο φως στη Μόσχα για τη διεξαγωγή των πληγμάτων.