Γερμανία και Γαλλία αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση κοινής στάσης της ΕΕ στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μέρκελ και Ολάντ απέστειλαν κοινή επιστολή στους προέδρους της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για να αποκτήσει η ΕΕ έναν «μόνιμο και λειτουργικό μηχανισμό» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Μεταξύ άλλων, η γερμανογαλλική πρόταση προβλέπει:

n Τη δημιουργία κέντρων καταγραφής των προσφύγων (HotSpot) σε Ελλάδα και Ιταλία, ενδεχομένως και στην Ουγγαρία, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

n Μηχανισμό κατανομής των προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων για όλες τις χώρες-μέλη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

n Τον χαρακτηρισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε «ασφαλείς» ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες από αιτήματα ασύλου υπηκόων τους.

n Διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως Τουρκία και Λίβανος, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

n Κέντρα ενημέρωσης στις χώρες transit στην Αφρική.

n Σύγκληση διάσκεψης στη Μάλτα τον Νοέμβριο για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων δουλεμπορίας.

Η επιστολή Μέρκελ – Ολάντ ήταν και μια απάντηση στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν που επιτέθηκε στη Γερμανία λέγοντας ότι «η μεταναστευτική κρίση είναι πρόβλημα της Γερμανίας, δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης», ενώ η Μέρκελ «στρώνει τραπέζι στους πρόσφυγες από τη Συρία». Ο υπερεθνικιστής, ολοκληρωτικών αντιλήψεων πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είναι ο πιο κραυγαλέος αντίπαλος της Μέρκελ στο Μεταναστευτικό, αλλά δεν είναι ο μόνος. Οι χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης αρνούνται κάθε συζήτηση ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων. «Οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Βρετανία» τόνιζαν οι υπουργοί Εξωτερικών Λετονίας, Λιθουανίας, Σλοβακίας την Πέμπτη στην εφημερίδα «Μπιλντ». Στο Βερολίνο πολιτικοί του συντηρητικού χώρου όπως ο Χριστιανοδημοκράτης Μπόσμπαχ ζητούν από τη Μέρκελ να τους πιέσει, ακόμα και να τους απειλήσει. Ωστόσο στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπουν ότι οι πολιτικές ηγεσίες αυτών των χωρών είναι αντιμέτωπες με κοινωνίες οι οποίες δεν θέλουν τους πρόσφυγες και είναι πεπεισμένοι ότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε αύξηση της πίεσης θα προξενούσε ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από τις χώρες αυτές.

Τι σχέση έχει η Φουκουσίμα με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό; Καμία για όλους τους άλλους, πλην της Μέρκελ. Η Φουκουσίμα οδήγησε τη γερμανίδα καγκελάριο στην απόφαση να κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γερμανία. Τώρα με το τσουνάμι μεταναστών που δέχεται η Ευρώπη η Μέρκελ κάνει στροφή στο Μεταναστευτικό: η Γερμανία ακύρωσε την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Συρία στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, όπως προβλέπει η συνθήκη Δουβλίνο II. Σε επίπεδο ΕΕ, η Μέρκελ πιέζει για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση. Πολλούς συμμάχους στον στόχο αυτό δεν έχει, κέρδισε όμως έναν σημαντικό: τον πρόεδρο της Γαλλίας, η οποία μέχρι τώρα απέρριπτε όπως και πολλές άλλες χώρες-μέλη τη θέσπιση ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ενώ λοιπόν ο Ορμπάν ενσαρκώνει τον «κακό Ευρωπαίο», οι πρόσφυγες στον σταθμό της Βουδαπέστης φωνάζουν «Μέρκελ, Μέρκελ» και οι Γερμανοί είναι οι «καλοί Ευρωπαίοι».