Eκκληση για δομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η καινοτομία, απηύθυναν την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας

Σε κοινό τους άρθρο στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion οι Ντέιβιντ Κάμερον και Μαριάνο Ραχόι αναφέρουν ότι αμφότερες οι χώρες τους έχουν καταβάλει προσπάθειες για την ανάκαμψη των οικονομιών τους, οι οποίες πριν από πέντε χρόνια βρίσκονταν στο χείλος της αβύσσου.

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική. Πρέπει να καταστήσουμε την ΕΕ πολύ περισσότερο ανταγωνιστική και να μεταφράσουμε τη δυναμική των εθνικών δομικών μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της ΕΕ», γράφουν οι κεντροδεξιοί ηγέτες, οι οποίοι αναμένεται σήμερα Παρασκευή να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Μαδρίτη.

Οι δύο χώρες είχαν κοινά δομικά προβλήματα, όπως το υπερβολικό χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα οποία, αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί, θα είχαν οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή μακροπρόθεσμα, αλλά σήμερα καταγράφεται ανάπτυξη και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

«Έχουμε διδαχτεί κάτι σαφές απ΄όλο αυτό: χώρες, οι οποίες εδραιώνουν τα δημόσια οικονομικά τους, εγγυώνται τη βιωσιμότητα του κράτους προνοίας τους, πραγματοποιούν φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις και παρέχουν κίνητρα στον τομέα της απασχόλησης, δημιουργούν τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας και επαναφέρουν την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα», ανέφεραν στο άρθρο τους στην ισπανική οικονομική εφημερίδα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μία «αληθινή μεταρρύθμιση» της ευρωζώνης είναι απαραίτητη αλλά ότι αυτό δεν θα πρέπει να πλήξει τα δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ, όπως η Βρετανία, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Κάλεσαν την ΕΕ να ρίξει το φράγμα για μία ενιαία αγορά της ΕΕ σε υπηρεσίες, προτείνοντας ένα είδος «διαβατηρίου» σε τομείς όπως η λογιστική και η μηχανολογία, ώστε να επιτρέπεται σε μία εταιρεία με άδεια λειτουργίας σε μία χώρα της ΕΕ να δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ραχόι και Κάμερον έκαναν επίσης έκκληση για την λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. «Η πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της φιλόδοξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ», κατέληξαν, προτείνοντας: «Ας το επιτύχουμε αυτή τη χρονιά».