Με τις σορούς του τρίχρονου Αϊλάν, του αδελφού του και της μητέρας τους επέστρεψε στο Κομπάνι ο Αμπντουλάχ Κουρντί, ο πατέρας του νεκρού αγοριού που έχει γίνει για όλη την Ευρώπη το σύμβολο του αδιεξόδου στην μεταναστευτική κρίση.

Ο πατέρας έθαψε την οικογένειά του στην κουρδική κωμόπολη στη βόρεια Συρία.

Την Παρασκευή, οχηματοπομπή με τον Αμπντουλάχ Κουρντί και τις τρεις σορούς έφυγε από το τουρκικό Σουρούτς, πάνω στη μεθόριο με τη Συρία, και πέρασε στο Κομπάνι. Τον Κουρντί συνόδευσαν τρεις τούρκοι βουλευτές στα σύνορα.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της «Τελετής των Μαρτύρων» βλέποντας τις σορούς να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη στην κουρδική πόλη Κομπάνι ή Άιν αλ-Άραμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.

«Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις –όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες– να δουν (τι συνέβη) στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο», είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του.