Σε μια διεθνή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από το νέο νομισματικό πόλεμο που πυροδότησε την 11η Αυγούστου η υποτίμηση του κινεζικού γουάν, αίσθηση προκαλεί μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα που όμως δεν μετέχει στο κοινό νόμισμα και η οποία, αντί να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα άσκησης εθνικής νομισματικής πολιτικής, αρνείται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Πρόκειται για τη Δανία, η κυβέρνηση της οποίας σε πείσμα όσων θεωρούν σαν οιονεί οικονομική πανάκεια την άσκηση ελεύθερης κι αδέσμευτης νομισματικής πολιτικής, διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία την προσήλωση της χώρας σε ένα σταθερό νομισματικό καθεστώς με ισχυρό νόμισμα.

«Αν εξαρτιόταν μόνο από εμένα, η Δανία θα υπέβαλλε αυτή τη στιγμή αίτημα ένταξής της στη ζώνη του ευρώ», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του την Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο υπουργός Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας Κλάους Γιορτ Φρέντρικσεν.

Μιλώντας από το υπουργικό του γραφείο στην Κοπεγχάγη ο δανός υπουργός απέρριψε τα επιχειρήματα διασήμων οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων και του νομπελίστα Οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ότι το ευρώ έχει προσδέσει τις οικονομίες των χωρών που το χρησιμοποιούν σε ένα άκαμπτο νομισματικό σύστημα που υπονομεύει και αναχαιτίζει την οικονομική ανάπτυξη.

«Θα ήθελα πολύ η Δανία να αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης. Υπάρχει μια λαϊκίστικη τάση να συνδέει την κρίση χρέους της Ευρώπης με το ευρώ, αλλά πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό αφορά μερικές χώρες που έχουν χάσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών τους. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορεί το ευρώ για όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φρέντρικσεν.

Ο δανός πολιτικός θεωρεί ότι η βαθύτερη αιτία των αδυναμιών κάποιων κρατών-μελών να ελέγξουν τους προϋπολογισμούς τους είναι «η χαλαρή αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων από ανίκανους πολιτικούς».

Ο Φρέντρικσεν θυμίζει ότι προ 40ετίας η Δανία είχε δοκιμάσει να ασκήσει την ευρέως ακολουθούμενη υποτιμητική πολιτική για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της. «Σε λίγα χρόνια το εξωτερικό χρέος της χώρας είχε αυξηθεί από το 10% στο ήμισυ περίπου του ΑΕΠ. Τα κόστη μας αυξήθηκαν και η ανταγωνιστικότητά μας βυθίστηκε. Αυτό μας οδήγησε στην υιοθέτηση ενός καθεστώτος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το χρέος άρχισε να πέφτει τη δεκαετία του 1990, όταν η κορόνα συνδέθηκε πρώτα με το γερμανικό μάρκο και στη συνέχεια με το ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο δανός υπουργός Οικονομικών.

Τον περασμένο Ιανουάριο, πάντως, η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη για να αναχαιτίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχτηκε η κορόνα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, επιθέσεις που έθεσαν σε δοκιμασία τη σύνδεση της δανέζικης κορόνας με το ευρώ με σταθερή ισοτιμία.

«Υπερασπιστήκαμε το νόμισμά μας, αλλά ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει τη σύνδεσή του με το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρέντρικσεν.