Πυκνώνει το μυστήριο γύρω από την υπόθεση του λεγόμενου «τρενού των ναζί». Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας να επιβεβαίωσε τη φήμη ότι όντως βρέθηκε, όμως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Μάρεκ Μπέλκα, εξέφρασε την άποψη ότι είναι φάρσα.

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πριν από λίγες μέρες, ο Πίοτρ Ζουκόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, είχε πει ότι το τρένο όντως υπάρχει και μάλιστα έχει βρεθεί και το ακριβές σημείο όπου είναι θαμμένο – όμως το ακριβές σημείο δεν αποκαλύπτεται για ευνόητους λόγους.

Η ανακάλυψή του – που έγινε χάρη στην χρήση ειδικών τρυπανιών τα οποία ελέγχουν το υπέδαφος με την χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων – είναι ιστορικής σημασίας, καθώς μιλάμε για ένα τρένο 100 μέτρων, αποτελούμενο από 24 βαγόνια γεμάτα χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους, όπλα και πίνακες που είχαν αρπάξει από τους Εβραίους της Ουγγαρίας.

Ο πολωνός αξιωματούχος έκανε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους απανταχού κυνηγούς θησαυρών, να μην επιχειρήσουν να φθάσουν εκεί καθώς το σημείο φυλάσσεται από τον στρατό, ενώ τίθεται και ζήτημα σωματικής ακεραιότητας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν το τρένο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Πριν την ανεύρεση του, οι τοπικές δοξασίες ανέφεραν ότι το τρένο μπήκε σε ένα τούνελ στην Κάτω Σιλεσία και δεν βγήκε ποτέ. Το τούνελ μετά σφραγίστηκε και η τοποθεσία του ξεχάστηκε.