Tρεις χιλιάδες γερμανοί γαλακτοπαραγωγοί διαδήλωσαν την Τρίτη στο Μόναχο και 500 τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της βαυαρικής πόλης καθώς ο κλάδος διεκδικεί τη στήριξη των κρατικών αρχών μπροστά στη ραγδαία μείωση της τιμής του γάλακτος.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η ομοσπονδία παραγωγών BDM και συμμετείχαν αγρότες που έφυγαν με τρακτέρ τους την 24η Αυγούστου από κάθε γωνιά της χώρας.

«Τώρα, φθάνει πια» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στα πλακάτ ενώ οι διαδηλωτές έριξαν ληγμένο γάλα σε σκόνη στο πλήθος.

Λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες με θέμα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, η BDM κατήγγειλε «την αδράνεια και την αρνητική συμπεριφορά» της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι παραγωγοί πρέπει να υποστούν όλα εκείνα που η ελεύθερη αγορά τους ανάγκασε να υποστούν, εμείς δε μπορούμε να το αποδεχθούμε» δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ρόμουαλντ Σάντερ.

Η BDM διεκδικεί την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στην παραγωγή στην Ευρώπη. Καθώς είναι αδύνατη η διάθεσή τους στη ρωσική αγορά, λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε σε βάρος της Μόσχας τον περασμένο χρόνο, και ενώ η ζήτηση από την Κίνα έχει υποχωρήσει, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αφθονούν στην Ευρώπη, κάτι που οδηγεί σε μία πραγματική κατάρρευση των τιμών.

Η οργή των παραγωγών μετά τη Γαλλία όπου πραγματοποιήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις στα τέλη Ιουλίου εξαπλώνεται και στη Γερμανία.

Ωστόσο η πρόταση του συνδικάτου BDM για την επιβολή πλαφόν δεν γίνεται αποδεκτή από όλους. «Αυτό ακριβώς είναι που δε χρειαζόμαστε» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας της βιομηχανίας γάλακτος EDA, Αλεξάντερ Άντον, εκτιμώντας ότι η υπερπαραγωγή δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά επίσης τη Νέα Ζηλανδία ή ακόμα και την Αργεντινή.