Στο Μόναχο έχουν φτάσει τα πρώτα τρένα που είχαν ξεκινήσει από την Βουδαπέστη με εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, ως επί το πλείστον, αφού η ουγγρική κυβέρνηση «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και επέτρεψε την επιβίβαση στα τρένα όσων συγκεντρώνονταν για ημέρες στην ουγγρική πρωτεύουσα με προορισμό τη δύση.

Συγκέντρωση χιλιάδων στη Βιέννη, ενδιάμεσο σταθμό. Για «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», επικρίνει ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος την κίνηση της Ουγγαρίας.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βαυαρία είχαν φτάσει, μέσω Αυστρίας, τρία τρένα γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταφέρει, μετά από ημέρες αναμονής, να φύγουν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κελέτι στη Βουδαπέστη.

Συνολικά, η βαυαρική αστυνομία υπολογίζει ότι έχουν φτάσει περίπου 800 άτομα, μεταξύ των οποίων και γυναίκες και παιδιά. Οι αρχές είχαν σταματήσει το πρώτο τρένο στο Ρόζενχαϊμ, λίγο πριν το Μόναχο, όπου έγινε έλεγχος στους επιβάτες. Περίπου 190 οδηγήθηκαν σε τοπική εγκατάσταση ενώ περίπου άλλοι 200 μπόρεσαν συνεχίσουν προς τη βαυαρική πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια, άλλοι δύο συρμοί έφτασαν στον σταθμό του Μονάχου, οι επιβαίνοντες στους οποίους οδηγήθηκαν στη συνέχεια σε κέντρα «πρώτης υποδοχής».

Η κατάσταση στον σταθμό ήταν ήρεμη και δεν σημειώθηκαν επιεσόδια ή εντάσεις. Το Μόναχο υπολογίζει ότι τα τρένα από την Ουγγαρία θα συνεχίσουν να έρχονται – τη νύχτα προς Τρίτη, πάνω από 1.000 άτομα είχαν σταματήσει στον σιδηροδρομικό σταθμό του αυστριακού Σάλτσμπουργκ (στα σύνορα με τη Γερμανία) για να ξεκινήσουν ξανά το πρωί το ταξίδι για τη Βαυαρία.