Νεκρός από φυσικά αίτια βρέθηκε ο 66χρονος Γιόζεφ Βεσολόφκσι, πρώην αρχιεπίσκοπος και πρεσβευτής του Βατικανού στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο οποίος επρόκειτο να καθίσει στο εδώλιο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Ο Πολωνός πρώην νούντσιος στη Δομινικανή Δημοκρατία ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας που θα οδηγούνταν σε δίκη με κατηγορίες παιδεραστίας, και η υπόθεσή του θεωρούνταν δοκιμασία για τη δέσμευση της Αγίας Έδρας να ξεριζώσει την κακοποίηση ανηλίκων από τους κόλπους της.

Επρόκειτο να δικαστεί με τις κατηγορίες ότι πλήρωνε αγόρια για να εκτελέσουν σεξουαλικές πράξεις, κατέβαζε και αγόραζε υλικό παιδικής πορνογραφίας από το Διαδίκτυο και προσέβαλε τα χριστιανικά ήθη.

Ο Γιόζεφ Βεσολόφσκι βρέθηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής και φαίνεται πως πέθανε από φυσικά αίτια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βατικανό.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο τον Ιούλιο, την παραμονή της έναρξης της δίκης του. Την επομένη η δίκη ξεκίνησε εν τη απουσία του. Έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, το δικαστήριο αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης.

Ο Βεσολόφσκι Βρισκόταν αντιμέτωπος με ποινή εξαετούς έως δεκαετούς κάθειρξης. Είχε καταδικαστεί ήδη από εκκλησιαστικό δικαστήριο και είχε καθαιρεθεί από αρχιεπίσκοπος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταδικάσει πέρυσι σφοδρά τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς, συγκρίνοντας τις ενέργειες αυτών που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα με «σατανική τελετή».