Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ψήφιση νόμου στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, που επιτρέπει στα τηλεκατευθυνόμενα επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) να μπορούν να φέρουν οπλισμό, όπως τέιζερ, λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα, ηχητικά όπλα.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενώ συμβάλλει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. “Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο” για τον περαιτέρω εφοδιασμό της αστυνομίας με όπλα στρατιωτικού τύπου, σχολίασε η οργάνωση. “Το μόνο που θα επιτύχει είναι ότι θα αυξήσει τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας”, πρόσθεσε.

Η ACLU επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση είναι επικίνδυνη διότι η χρήση τέτοιων μέσων θα καταστήσει ευκολότερη τη χρήση βίας εξ αποστάσεως από την αστυνομία. Τα μη θανατηφόρα όπλα σκοτώνουν και αυτά, σημείωσε. Επιπλέον, η οργάνωση ανέφερε ότι η χρήση των UAVs μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω προβλημάτων ελέγχου, έλλειψης επικοινωνίας κ.λπ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο killedbypolice.net, τουλάχιστον 779 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής μέσα στο 2015.