Η μουσουλμανική κοινότητα Αχμαντίγια ιδρύθηκε στην Ινδία το 1889 από τον Χάντρατ Μίρζα Γκουλάμ Αχμαντ, από τον οποίο προέρχεται και το όνομα Αχμαντίγια. Στόχος των μελών της είναι να ξαναζωντανέψουν –όπως λένε –το αληθινό, ειρηνικό μήνυμα του Ισλάμ. Η κοινότητα τονίζει πως διδάσκει το αληθινό Ισλάμ σε όλη την καθαρότητά του και πως το Ισλάμ είναι η θρησκεία της Ειρήνης. Δίνουν έμφαση σε αυτόν τον τομέα και τάσσονται ανοιχτά κατά της βίας, των πολέμων και των τρομοκρατικών ενεργειών από τους φανατικούς ισλαμιστές και το ISIS με ομιλίες, κείμενα και δηλώσεις του χαλίφη τους. Κάνουν συνεχώς καμπάνιες για την ειρήνη (συμπόσια, ετήσια βραβεία).

Εντούτοις, για τους υπόλοιπους μουσουλμάνους η Αχμαντίγια θεωρείται κάτι σαν αίρεση. Στο Πακιστάν μάλιστα, τα μέλη της διώκονται. Το κράτος δεν τους αναγνωρίζει ως μουσουλμάνους επειδή δεν αναγνωρίζουν τον Μωάμεθ ως τον τελευταίο προφήτη.

Στην Αχμαντίγια υπάρχει ο θεσμός του χαλιφάτου. Ο χαλίφης, δηλαδή, είναι ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας. Επικεφαλής σήμερα είναι ο 5ος χαλίφης, ο Χάντρατ Μίρζα Μασρούρ Αχμαντ, ο οποίος μένει στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τις άλλες θρησκείες, η κοινότητα αναφέρει πως το Ισλαμ πιστεύει σε όλους του προφήτες και θρησκευτικούς διδασκάλους που έχουν σταλεί από τον Θεό (Χριστό, Βούδα, Κρίσνα).

Μεγάλο βάρος ρίχνει στον φιλανθρωπικό και τον προνοιακό τομέα, υπογραμμίζοντας την προσφορά στην ανθρωπότητα. Εχει συστήσει ΜΚΟ (Humanity First) και έχει ιδρύσει νοσοκομεία και σχολεία.