Η αυστριακή αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα δεκάδων προσφύγων –τουλάχιστον 20, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50 –σε αποσύνθεση στοιβαγμένα σε σταθμευμένο φορτηγό-ψυγείο στην Ανατολική Αυστρία. Από τις αρχικές ενδείξεις προκύπτει ότι πέθαναν από ασφυξία. «Η τρομερή αυτή ανακάλυψη είναι μια προειδοποίηση για την Ευρώπη ότι πρέπει να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία χθες συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη για τα προσφυγικά κύματα στα Δυτικά Βαλκάνια. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτήν την τρομερή είδηση», πρόσθεσε, «του θανάτου ανθρώπων που αναζητούσαν ασφάλεια».

Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί διευκρίνισε ο Χανς-Πίτερ Ντοσκοζίλ, αστυνομικός διευθυντής της περιοχής, κυρίως λόγω της προχωρημένης σήψης στην οποία βρίσκονταν τα πτώματα. Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι οι πρόσφυγες είχαν πεθάνει πολύ πριν το όχημα περάσει σε αυστριακό έδαφος. Ο Ντοσκοζίλ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν στοιχεία στην καμπίνα του οδηγού προκειμένου να φθάσουν στην ταυτότητά του. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για περίπτωση δουλεμπορίας, μεταφοράς προσφύγων από ανθρώπους που έχουν κάνει επιχείρηση την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» τόνισε ο αστυνομικός.

Το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο σε ένα καλοκαίρι γεμάτο τραγωδίες για τους πρόσφυγες, οι οποίοι κατά χιλιάδες πνίγονται προσπαθώντας να φθάσουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Η φρικιαστική αυτή ανακάλυψη συνέπεσε με τη Σύνοδο της Βιέννης που έγινε με θέμα την ασφάλεια στα Βαλκάνια και τρόπους χειρισμού των μεταναστευτικών ροών. Εκτός από την γερμανίδα καγκελάριο, πήραν μέρος η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων Αλβανίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Σερβίας.

Ο αυστριακός γενικός εισαγγελέας Γιόχαν Φουκς παρατήρησε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειασθεί για να αποφασίσουμε τα αίτια θανάτου των προσφύγων». Οπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη μνημόσυνο για τα θύματα, ενώ την ίδια ώρα θα σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν δήλωσε: «Για άλλη μια φορά βλέπουμε πόσο απαραίτητο είναι να σώζουμε ζωές και να παλέψουμε εναντίον των δουλεμπόρων. Οσοι γνωρίζουν την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξέρουν ότι υπήρχαν πολλοί των οποίων οι ζωές εξαρτήθηκαν από το άσυλο, χάρη στο οποίο επιβίωσαν».

Ο συνήθης δρόμος των προσφύγων είναι να πηγαίνουν με τα πόδια στην Τουρκία, μετά να περνούν διά θαλάσσης στην Ελλάδα, να κατευθύνονται βόρεια προς την ΠΓΔΜ με λεωφορεία ή με τα πόδια, κατόπιν να διασχίζουν με τρένο τη Σερβία και να περπατούν τα τελευταία χιλιόμετρα για να περάσουν στο έδαφος της Ουγγαρίας. Ο φράχτης με τα πυκνά συρματοπλέγματα που έχουν φτιάξει οι ουγγρικές Αρχές δεν φαίνεται να μπορεί να αναστρέψει το κύμα των απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

3.241

πρόσφυγες κατέγραψε χθες η ουγγρική αστυνομία να μπαίνουν στο έδαφος της χώρας, περνώντας τον φράχτη από συρματοπλέγματα που έχει κατασκευαστεί στα σύνορα με τη Σερβία. Είναι 700 περισσότεροι από την προηγούμενη ημέρα και ο υψηλότερος αριθμός μέσα σε ένα 24ωρο φέτος

Το παρατημένο φορτηγό

Το φορτηγό, το οποίο την Τετάρτη βρισκόταν στην Ανατολική Ουγγαρία, εντοπίστηκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βιέννη με τη Βουδαπέστη, κοντά στην πόλη Πάρντορφ. Είχε ουγγρικές πινακίδες, στα πλαϊνά του είχε γραμμένα στα σλοβακικά τη φράση «Τίμιο κοτόπουλο» και ήταν σταθμευμένο στη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης. Το φορτηγό (φωτογραφία αριστερά), σύμφωνα με τα στοιχεία, δείχνει να ανήκει στη σλοβακική εταιρία Hyza που προμηθεύει κρέας πουλερικών και αποτελεί θυγατρική της Agrofert Holding, μιας επιχείρησης ιδιοκτησίας του τσέχου υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις. Η Agrofert σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είχε πουλήσει το φορτηγό πέρυσι.