Το Κίεβο και οι φιλορώσοι ένοπλοι συμφώνησαν, σε μία «κίνηση καλής θέλησης», συμφώνησαν να επιδιώξουν παύση όλων των εχθροπραξιών από την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διαμεσόλαβησε για τις συνομιλίες.

Η μέχρι τώρα επισφαλής εκεχειρία έχει διαρραγεί από «σποραδικές» παραβιάσεις, για τις οποίες η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη.

Στόχος της συνεννόησης που επιτεύχθηκε, όπως ανακοίνωσε τόσο ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ όσο και ο εκπρόσωπος των φιλορώσων ενόπλων, είναι μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα να έχουν σιγήσει πλήρως τα όπλα.

«Η τριμερής ομάδα επαφής το θεωρεί σημαντικό να έχει επιτευχθεί στέρεα κατάπαυση πυρός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς» ανέφερε ο Μάρτιν Σάιντικ του ΟΑΣΕ μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Υπήρξε πρόταση για λήξη των βομβαρδισμών από την 1η Σεπτεμβριίου και σήμερα υπάρχει ελπίδα πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε επιτύχει πλήρως τον τερματισμό των εχθροπραξιών» συνέχισε, λέγοντας πως «προς το παρόν όλες οι πλευρές έχουν εκφράζει την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα».