Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα απαιτώντας να διεξαχθούν εκ νέου προεδρικές εκλογές ή να αποπεμφθεί η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, σε μια περίοδο κατά την οποία αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνταράσσεται από τριπλή κρίση: οικονομική, πολιτική και σκανδάλων διαφθοράς.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων- που προέρχονται από δεξιά πολιτικά κινήματα με την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης- κάλεσαν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους σε περισσότερες από 200 πόλεις.

Ηλπιζαν εξάλλου ότι η συμμετοχή θα ήταν ανάλογη με τις διαδηλώσεις του Μαρτίου (τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διαδηλωτές) ή του Απριλίου (600.000 διαδηλωτές).

Ωστόσο στις αρχές του απογεύματος (τοπική ώρα), η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν μικρότερη. Η αστυνομία υπολογίζει τους πολίτες που συμμετείχαν σε 137.000 ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 225.000 ανθρώπους στους δρόμους.

Πολλοί διαδηλωτές επέλεξαν να φορέσουν πράσινα και κίτρινα μαγιό, τα χρώματα δηλαδή της βραζιλιάνικης σημαίας και οι πρώτες πορείες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια (κεντρικά), στο Μπέλο Οριζόντε (νοτιοανατολικά), το Ρεσίφε (βορειοανατολικά) και το Μπελέμ (βόρεια).

Κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα «Εξω Ντίλμα!» και «Οχι στη Διαφθορά!» τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι (σύμφωνα με την αστυνομία) διαδήλωσαν στην Μπραζίλια.

«Δεν είμαστε κομμουνιστές, είμαστε πατριώτες»

«Θα διαδηλώνουμε έως το τέλος. Εως ότου ανατραπεί η πρόεδρος. Πρέπει να φύγει οριστικά και να αφήσει αυτήν τη χώρα σε ειρήνη, απελευθερωμένη από τη μαφία του Κόμματος των Εργατών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια Σοάρες, δημόσια υπάλληλος, 43 ετών.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα φιλοξενήσει σε ένα χρόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πολίτες διαδήλωσαν κατά μήκος της παραλίας της Κοπακαμπάνα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, έψελναν τον εθνικό ύμνο της Βραζιλίας. Και κατόπιν τραγουδούσαν όλοι μαζί:

«Εξω Ντίλμα. Εδώ είναι η Βραζιλία όχι η Βενεζουέλα. Ολέ ολέ ολέ, εμείς δεν είμαστε κομμουνιστές, είμαστε πατριώτες, θα διώξουμε αυτά τα περιττώματα από την εξουσία!».

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση ή την αποπομπή της Ρουσέφ, ηλικίας 64 ετών, η οποία ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της στον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο έπειτα από μία δύσκολη επανεκλογή στα τέλη Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος είδε σε διάστημα λίγων μηνών τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται στο ιστορικό χαμηλό του 8%.

Η Ρουσέφ βρίσκεται στο «μάτι» μιας τριπλής καταιγίδας: της οικονομικής ύφεσης που την οδήγησε να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, τις καταστροφικές αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras που συγκλονίζει το Κόμμα των Εργατών (PT) και άλλα κόμματα που έχουν συμμαχήσει μαζί του. Αλλά και μία οξεία πολιτική κρίση που απειλεί την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, που βασανίστηκε την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει «ούτε στις πιέσεις ούτε στις απειλές».