Οι βαριές πράσινες κουρτίνες προστατεύουν από τον εκτυφλωτικό ήλιο σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Χασάκα της Συρίας, όπου οι κούρδοι μαχητές μιλούν σε γουόκι τόκι λαμβάνοντας συντεταγμένες για τα GPS. Ο 36χρονος Ταλάλ Ραμάν περνά σε έναν υπολογιστή τις θέσεις στις οποίες οι σύντροφοί του πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα αυτής της πόλης βόρεια της Συρίας. Οι θέσεις των Κούρδων είναι με κίτρινο ενώ εκείνες των τζιχαντιστών που βρίσκονται σε ένα κτίριο δίπλα στο τέμενος φαίνονται με κόκκινο. «Οι σύντροφοί μας μπορούν να δουν τις κινήσεις του εχθρού με GPS σε αυτήν τη διεύθυνση» γράφει στα αραβικά σε έναν συνεργάτη του εκατοντάδες μίλια μακριά σε μια στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ. Μετά, περιμένει ν’ ακούσει τον ήχο των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Η επίθεση που ακολούθησε άνοιξε έναν μεγάλο κρατήρα ακριβώς στις συντεταγμένες που έστειλε ο κούρδος μαχητής και άφησε αρκετούς νεκρούς τζιχαντιστές. Ενα επείγον μήνυμα ήρθε από το δωμάτιο ελέγχου της συμμαχίας: «Παρακαλώ, επιβεβαιώστε ότι οι μαχητές σας είναι ΟΚ».

Η στενή συνεργασία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με τους Κούρδους των λεγόμενων Λαϊκών Μονάδων Προστασίας προκαλεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει κομμάτια της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα. Και όμως την ώρα που οι κούρδοι μαχητές, ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος των Αμερικανών στη Συρία, θα έπρεπε να πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι πρόσφατα προστέθηκε και η Τουρκία στη διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών εκείνοι ανησυχούν. Διότι ταυτόχρονα η Αγκυρα επιτίθεται και στους συμπατριώτες τους του ΡΚΚ στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι –υπολογίζονται γύρω στα 30 εκατομμύρια και ζουν στην Τουρκία, στο Ιράκ, στο Ιράν και στη Συρία –θεωρούνται ως η μεγαλύτερη εθνική ομάδα χωρίς κράτος στον πλανήτη. Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης 60 μιλίων στα σύνορά της περιέχει τον όρο στην περιοχή αυτή να μην κινούνται κούρδοι μαχητές, παρότι εκείνοι προέλαυναν ήδη εκεί νικώντας τους τζιχαντιστές. Και παρά τη στενή τους συνεργασία με την Ουάσιγκτον επί μήνες, οι Κούρδοι της Συρίας ανησυχούν πλέον ιδιαίτερα ότι οι επιτυχίες τους μπορεί να μην υπερέχουν της σημασίας που έχει η Τουρκία για τις ΗΠΑ.

Ο Κέιλ Σαλίχ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, περιγράφει την κατάσταση: «Εάν ένας Κούρδος δρα στο Ιράκ και στην Τουρκία τότε είναι τρομοκράτης μέλος του ΡΚΚ. Εάν ο ίδιος διασχίσει τα σύνορα και βρεθεί στη Συρία τότε «συνεργάζεται με τη διεθνή συμμαχία στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών»».

Καθώς καταλαμβάνουν εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος, οι κούρδοι μαχητές ελέγχουν σήμερα μια έκταση 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Συρία. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξέλιξη αυτή με ανησυχία, όπως και τη συνεργασία των Κούρδων με τις ΗΠΑ. Η περιοχή αυτή θα μπορούσε μαζί με την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο Ιράκ με πρωτεύουσα το Ερμπίλ να αποτελέσει τη βάση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.