Λίγες ημέρες αφότου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τέσσερα χρόνια αφότου έζησε την τραγωδία στη Φουκουσίμα, δύο χρόνια αφότου έθεσε εκτός λειτουργίας και τον τελευταίο πυρηνικό αντιδραστήρα της ώστε να αναθεωρηθούν οι κανονισμοί ασφαλείας, χθες η Ιαπωνία έθεσε ξανά σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στον σταθμό του Σεντάι, 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο. Ανάμεσα στους πολλούς ανώνυμους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στις πύλες του Σεντάι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ήταν και ένα πολύ γνωστό πρόσωπο: ο Ναότο Καν, πρωθυπουργός της χώρας το 2011, όταν ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που σκότωσαν περισσότερους από 18.000 ανθρώπους επέφεραν την καταστροφή στη Φουκουσίμα. «Τα ατυχήματα είναι απρόβλεπτα, για αυτό συμβαίνουν» δήλωσε. «Και σίγουρα δεν έχουν ληφθεί εδώ όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Ιαπώνων τάσσεται πλέον εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Συνεχώς μαθαίνουν άλλωστε δυσοίωνα νέα από τη Φουκουσίμα για τα μολυσμένα ύδατα, τις διαρροές ραδιενέργειας, τα ραδιενεργά απόβλητα, το κατεστραμμένο περιβάλλον, τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εκτοπισμένοι και την πολύχρονη προσπάθεια που θα χρειαστεί ακόμα προκειμένου να ασφαλιστεί, αν ασφαλιστεί ποτέ, ο επίμαχος πυρηνικός σταθμός. Ωστόσο η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε, που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2012, επιμένει πως η πυρηνική ενέργεια είναι «απολύτως αναγκαία».

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. «Θα ήταν αδύνατο να επιτύχουμε ταυτόχρονα και τα τρία αυτά πράγματα: να κρατήσουμε τους πυρηνικούς σταθμούς εκτός λειτουργίας και παράλληλα να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να διατηρήσουμε σταθερό το κόστος του ηλεκτρισμού. Ελπίζω ότι το κοινό θα καταλάβει» δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας Γιοΐτσι Μιγιαζάουα, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η ασφάλεια αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα». Ενας δεύτερος αντιδραστήρας του σταθμού του Σεντάι αναμένει την τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επαναλειτουργήσει τον Οκτώβριο. Πριν από τη Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας. Στόχος της κυβέρνησης Αμπε είναι να φτάσει να καλύπτει το ένα πέμπτο των αναγκών της έως το 2030 –για αυτό θα χρειαστούν συνολικά 30 λειτουργικοί αντιδραστήρες.