Ο πόλεμος των Λεπέν διακοπές δεν γνωρίζει. Μπορεί να πλησιάζει Δεκαπενταύγουστος και το Παρίσι να θυμίζει, όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, εγκαταλειμμένη πόλη, αλλά πατέρας και θυγατέρα συνεχίζουν να προσφέρουν στο κοινό νέα επεισόδια του σίριαλ που άρχισαν πριν από μήνες –μιας σαπουνόπερας που πολλοί πιστεύουν ότι θα τελειώσει ως ελληνική τραγωδία, με έναν πραγματικό πολιτικό φόνο. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, μόλις χθες, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δήλωσε μετανιωμένος που ψήφισε την κόρη του Μαρίν Λεπέν για διάδοχό του στην κεφαλή του Εθνικού Μετώπου το 2011 και επανέλαβε ότι αν δεν αλλάξει πολιτική γραμμή, δεν θα την ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017. «Οι Λε Πεν έχουν χάρισμα στο μίσος» σχολίασε στο «L’Obs» ο Ολιβιέ Πικάρ. «Ιδιαίτερα στη χειρότερη βερσιόν του, την πιο βίαιη, την πλέον μύχια, την πιο τελεσίδικη: το οικογενειακό μίσος».

Αυτό το «οικογενειακό μίσος» άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια τον Απρίλιο, έναν μήνα τον οποίο ο συνιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος (μέχρι νεωτέρας) του Εθνικού Μετώπου πέρασε επιδιδόμενος σε ρεσιτάλ εμπρηστικών δηλώσεων για το Ολοκαύτωμα, τον στρατάρχη Πετέν, τον «μετανάστη» Μανουέλ Βαλς κ.λπ. Κατόπιν αυτών και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο 2017, η κόρη αποκήρυξε τον «ακραίο» πατέρα. Και ο πατέρας αποκήρυξε την «ανάξια» κόρη. Τέλη Ιουλίου, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν απέσπασε μια μικρή νίκη. Γαλλικό Εφετείο κήρυξε άκυρο το «συνέδριο μέσω ταχυδρομείου» που είχε διοργανώσει η Μαρίν Λεπέν, ζητώντας από τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν εξ αποστάσεως για την οριστική εκδίωξη του πατέρα της. Σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», μια νέα ψηφοφορία θα μπορούσε να διοργανωθεί κατά το «θερινό πανεπιστήμιο» του κόμματος στις 5-6 Σεπτεμβρίου, στη Μασσαλία. Θα ήταν όμως δύσκολο να βρεθούν εκεί τα 28.000 μέλη που ψήφισαν ταχυδρομικά τον Ιούλιο. Επιπλέον, η Μαρίν Λεπέν θα προτιμούσε να ξεκινήσει τη νέα πολιτική χρονιά χωρίς τον πατέρα της.

Πατρικά βέλη. Ο 87χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν κλήθηκε λοιπόν να παρουσιαστεί στις 20 Αυγούστου ενώπιον του πολιτικού γραφείου του κόμματος, το οποίο θα συνεδριάσει την ημέρα εκείνη με την ιδιότητα του πειθαρχικού σώματος. Η συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς» ήταν η απάντησή του. Με τη συνήθη δραματικότητα και υπερβολή του, παρομοίωσε τη συμπεριφορά που του επιφυλάσσεται με την περίοδο της Τρομοκρατίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Κατηγόρησε την κόρη του πως «δεν έχει βελτιωθεί» τα τέσσερα χρόνια που έχει τα ηνία του Εθνικού Μετώπου. «Χωρίς αλλαγή, δεν θα ψηφίσω τη Μαρίν το 2017» διακήρυξε. «Τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει μια ημέρα αρχηγός του κράτους, αλλά δεν κάνει τα απαιτούμενα. Ούτε τα ηθικά ούτε τα πολιτικά απαιτούμενα. Πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, με συμπεριφορές που προκαλούν αποστροφή ακόμα και στους αντιπάλους της».

Η νέα αυτή μιντιακή επίθεση, εντούτοις, φάνηκε σε πολλούς σαν φτιασιδωμένη ομολογία αδυναμίας. Μπορεί ο σκληροπυρηνικός Λεπέν να έχει κάποιους αφοσιωμένους οπαδούς, όλες οι τελευταίες έρευνες όμως δείχνουν πως λίγοι από αυτούς θα γυρίσουν την πλάτη τους στην κόρη του το 2017, ακόμα και αν τους το ζητήσει. Απεναντίας, ο φόνος του «δαίμονα» πατέρα θα κάνει το Εθνικό Μέτωπο να δείχνει ακόμα πιο «φιλικό» στον ψηφοφόρο της Δεξιάς, που τόσο πολύ χρειάζεται η Μαρίν Λεπέν προκειμένου να έχει ελπίδες να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να κατακτήσει το Ελιζέ. Αν και, φυσικά, το 2017 αργεί ακόμα.