Το Πακιστάν εκτέλεσε δι’ απαγχονισμού τον Σαφκάτ Χουσεΐν, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός παιδιού. Η υπόθεση του Χουσεΐν είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς όταν καταδικάστηκε ήταν έφηβος, ενώ είχε υποστεί βασανιστήρια για να ομολογήσει ότι διέπραξε φόνο.

Παρά τις εκκλήσεις εντός και εκτός Πακιστάν για αναστολή της ποινής, ο άνδρας εκτελέστηκε το πρωί της Τρίτης στο Πακιστάν.

Ο Σαφκάτ Χουσεΐν συνάντησε την οικογένειά του άλλη μία φορά πριν από τα μεσάνυχτα και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού σε φυλακή στο Καράτσι τα ξημερώματα.

Την πληροφορία της εκτέλεσής του ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του, ενώ την επιβεβαίωσε και αξιωματούχος στην φυλακή του Καράτσι.

Ο πακιστανικός νόμος απαγορεύει την εκτέλεση κάποιου, ο οποίος έχει συλληφθεί ως ανήλικος, αλλά οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Χουσεΐν ήταν ενήλικος την εποχή της σύλληψής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του αλλά και με τα σχολικά αρχεία, ήταν 17 ετών το 2004 όταν υπέστη βασανιστήρια -τον έκαψαν με τσιγάρα και του έβγαλαν τα νύχια-για να ομολογήσει τον φόνο ενός παιδιού.

Η οικογένειά του, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ήταν 14 ετών, αλλά οι δικηγόροι του λένε ότι η οικογένεια δεν είχε κρατήσει αρχείο για την γέννησή του.

«Υπάρχουν σημάδια από κάψιμο με τσιγάρο στον ώμο του» είπε ο αδελφός του, ο Μανζούρ, στο πρακτορείο Reuters την παραμονή της εκτέλεσης του Σαφκάτ. «Επίσης του έκαψαν τους αστραγάλους με μία καυτή μεταλλική ράβδο. Τα σημάδια αυτά είναι ακόμη εκεί. Μπορείτε να πάτε να τα δείτε».

Το Πακιστάν είχε επιβάλει μορατόριουμ της θανατικής ποινής, το οποίο αποφάσισε να άρει μετά την πολύνεκρη επίθεση από ένοπλους Ταλιμπάν σε σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών.

Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί στη χώρα περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, φέτος, μόνο το Ιράν και η Κίνα εκτέλεσαν περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το Πακιστάν.