Η Ινδία απαγόρευσε την πρόσβαση εκατοντάδες ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Η απαγόρευση στην πρόσβαση σε 857 πορνογραφικές ιστοσελίδες, οι οποίες κρίθηκαν «επιλήψιμες», ξεκίνησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών ζήτησε από τους πάροχους Internet να αποκλείσουν την πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες.

«Η ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες ελέγχεται» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν θέλουμε να μετατραπούν σε κοινωνική ενόχληση» σημείωσε.

Η πρόσβαση στις ιστοσελίδες απαγορεύτηκε, επειδή θεωρήθηκε ότι αυτές προσβάλουν τους κανόνες «της ηθικής και της ευπρέπειας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι η κίνηση στοχεύει στον αποκλεισμό των ιστότοπων με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, όμως ελλείψει ενός εξελιγμένου συστήματος ελέγχου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο μέχρι νεωτέρας.

Ανάμεσα στις ιστοσελίδες, στις οποίες απαγορεύτηκε η πρόσβαση, βρίσκονται ακόμα και ιστοσελίδες με κόμικ.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους επισημαίνοντας ότι οι ενήλικες έχουν κάθε δικαίωμα να τους επισκέπτονται κατά την ιδιωτική τους ζωή.

Διάσημοι συγγραφείς, αρθρογράφοι και πολιτικοί εξέφρασαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την αντίθεσή τους στο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ η ετικέτα #Pornban είναι μία από τις δημοφιλέστερες στην χώρα.

«Να μην απαγορεύετε το πορνό. Να απαγορεύσετε τους άνδρες που γλυκοκοιτάζουν, που τιθασεύουν, που τρίβονται, που παρενοχλούν, που επιτίθενται, που ταπεινώνουν και βιάζουν τις γυναίκες. Να απαγορεύσετε (τις σχέσεις) χωρίς συγκατάθεση. Όχι όμως το σεξ» έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής συγγραφέας Τσετάν Μπαγκάτ.

Ο ίδιος σημείωσε: «Η απαγόρευση στο πορνό είναι αντίθετη με την ελευθερία, δεν είναι πρακτική, είναι μη εφαρμόσιμη. Δεν αποτελεί και έξυπνη πολιτική κίνηση. Ας μην χειριζόμαστε τις ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων».

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιλίντ Ντεόρα εκτίμησε από την πλευρά του ότι η διαμάχη σχετικά με αυτήν την απαγόρευση δε σχετίζεται με το γεγονός «αν αγαπάει κανείς ή όχι το πορνό. Έχει να κάνει με την κυβέρνηση που επιτίθεται στις ατομικές ελευθερίες».

«Τι θα απαγορεύσουν μετά, τα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις;» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Σύμφωνα με τον πορνογραφικό ιστότοπο Pornhub, πέρυσι η Ινδία ήταν τέταρτη στην κατάταξη σε επίπεδο καθημερινών επισκέψεων μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.