Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν τέσσερις περιοχές της χώρας, έπειτα τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ χιλιάδες πολίτες αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε μοναστήρια.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες, οι οποίες έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες σπίτια και χωράφια, είναι αποτέλεσμα των μουσώνων που πλήττουν καιρό τώρα αρκετές περιοχές της Μιανμάρ. Οι ισχυροί άνεμοι ωστόσο και οι βροχές των τελευταίων ημερών, αποτέλεσμα του τυφώνα Κομέν, έχουν επιδεινώσει πολύ την κατάσταση.

Μέσα στο σκηνικό αυτό της «μεγάλης καταστροφής», όπως περιγράφει την κατάσταση ο Ερυθρός Σταυρός, κυκλοφορούν επίσης αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια εκδιώκονται από καταφύγια.

Ειδικότερα, οι Myanmar Times αναφέρουν ότι μέλη της μειονότητας εκδιώχτηκαν από εγκαταλειμμένα σχολεία και κοινοτικά κέντρα από την πολιτεία Ραχίνε, στα δυτικά της χώρας.