Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ είναι ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν μετά τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη τους μουλά Ομάρ.

«Έπειτα από τον θάνατο του μουλά Ομάρ, το διοικητικό συμβούλιο και οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι όλης της χώρας όρισαν αρχηγό τους τον στενό του φίλο και δεξί του χέρι, μουλά Αχτάρ Μανσούρ» αναφέρει ανακοίνωση των Ταλιμπάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους.

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του ηγέτη τους, ο οποίος-όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης-πέθανε από «ασθένεια».

«Η διοίκηση του Ισλαμικού Εμιράτου και η οικογένεια του μουλά Ομάρ ανακοινώνουν τον θάνατο από ασθένεια του ιδρυτή και ηγέτη των Ταλιμπάν αναφέρεται σε ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά την εισβολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 και την πτώση των Ταλιμπάν, φήμες έκαναν συχνά λόγο για θάνατο του μουλά Ομάρ, ο οποίος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είχε βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.

Οι αφγανικές Αρχές κατηγορούν από καιρό το Πακιστάν ότι καθοδηγεί από μακριά τους Ταλιμπάν, που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των αφγανών συμμάχων τους, ή ότι «κρατά στο χέρι» στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε μία στιγμή που θα κριθεί κατάλληλη για την Ισλαμαμπάντ.

Στις αρχές Ιουλίου ωστόσο, το Πακιστάν διοργάνωσε στο Μουρέ, στο τουριστικό θέρετρο στους λόφους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, μία πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη των Ταλιμπάν και σε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Καμπούλ προκειμένου να δρομολογήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αμφότερες πακιστανικές και αφγανικές πηγές είχαν ανακοινώσει την έναρξη, την Παρασκευή, ενός νέου γύρου συνομιλιών, στη διάρκεια του οποίου αναμενόταν να συζητηθεί το ακανθώδες θέμα μίας κατάπαυσης του πυρός. Η ανακοίνωση όμως του θανάτου του μουλά Ομάρ είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των συνομιλιών, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.