«Ακόμα και ένας μη δημοφιλής πρόεδρος μπορεί να δράσει με μεγάλη άνεση και ελευθερία. Λένε κάποιοι πως όλα αποφασίζονται μέσα στους πρώτους μήνες. Οχι, μια πενταετής προεδρική θητεία κρίνεται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2015, πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε μέχρι το τέλος». Είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Φρανσουά Ολάντ κατά το δείπνο που παρέθεσε προχθές το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, στους διαπιστευμένους στο Ελιζέ δημοσιογράφους. «Δράση μέχρι τέλους» υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος. Σε κάποιους παρισταμένους, ωστόσο, όπως ο δημοσιογράφος της «Μοντ»Τομά Βιντέρ, φάνηκε να «πιστεύει λιγότερο από ό,τι συνήθως στο καλό του άστρο».

Ενας λόγος είναι αναμφίβολα η επίμονα υψηλή ανεργία, την κάμψη της οποίας έχει θέσει ο Ολάντ ως προϋπόθεση προκειμένου να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2017. Ενας άλλος ίσως να είναι ο γαλλικός πολιτικός καιρός των τελευταίων ημερών, όπως τον περιέγραψε στο «Πολίτικο»ο Ρόμπερτ Ζαρέτσκι, καθηγητής Γαλλικής Ιστορίας στο Honors College του Πανεπιστημίου του Χιούστον: συννεφιασμένος με πιθανότητες κοπριάς, λάχανων και καρότων.

Ο Ζαρέτσκι αστειευόταν, αλλά μέχρις ενός σημείου. Δυνατοί άνεμοι διαμαρτυρίας πνέουν στη Γαλλία. Καταγγέλλοντας τις χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους, τον σκληρό ανταγωνισμό αλλά και τις πιέσεις στο περιθώριο κέρδους τους από λιανοπωλητές και εταιρείες μεταποίησης τροφίμων, κτηνοτρόφοι έχουν αποκλείσει δρόμους και αυτοκινητοδρόμους, έχουν περικυκλώσει μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, έχουν πετάξει κοπριά, λάχανα και φλεγόμενα ελαστικά σε διασταυρώσεις και μπροστά από κυβερνητικά γραφεία. Παράλληλα, καπνοπώλες έριξαν τέσσερις τόνους καρότα μπροστά στο αρχηγείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει «ουδέτερα», ομοιόμορφα, χωρίς κανένα λογότυπο πακέτα τσιγάρων.

Αναγνωρίζοντας ότι ένας στους δέκα γάλλους κτηνοτρόφους βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα «έκτακτο σχέδιο» βοήθειας ύψους 600 εκατ. ευρώ. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται. Και ο Τομά Βιντέρ θύμισε μέσω της «Μοντ» ότι ο Ολάντ είχε υποσχεθεί να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί, ακριβώς, η κρίση που πλήττει σήμερα τους κτηνοτρόφους πριν από δύο χρόνια. Και ότι η πρόταση για μια οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης την οποία έκανε την επαύριον της συμφωνίας για την Ελλάδα, θέλοντας να «πείσει τους Γάλλους για την αποφασιστικότητά του, να εμφανιστεί στα μάτια τους ως πρωτεργάτης ενός νέου σταδίου της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, με δυο λόγια να νικήσει την ιδέα την οποία αναζωπύρωσε η ελληνική κρίση πως τα ηνία της Ευρώπης βρίσκονται πλέον στο Βερολίνο και όχι στο Παρίσι», δεν είναι νέα: την είχε ξανακάνει και αυτή το 2013. Συμπέρασμα του Βιντέρ; «Ο Φρανσουά Ολάντ συμπεριφέρεται σαν πυροσβέστης και όχι σαν αρχιτέκτονας». Περιμένει τις κρίσεις ώστε να προσπαθήσει να τις λύσει, δεν τις προλαβαίνει. Και αυτό, οι ψηφοφόροι (μάλλον) θα το κρατήσουν.

Επιφυλακτικότητα για τον αριθμό των ανέργων

Επίσημα στοιχεία έδειξαν σχετική σταθεροποίηση του αριθμού των ανέργων στη Γαλλία τον Ιούνιο στα 5,7 εκατ. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν επιφυλακτικότητα καθώς άλλαξαν οι μέθοδοι κατηγοριοποίησης των ανέργων. Και ο ίδιος ο Ολάντ διευκρίνισε, για πρώτη φορά, πως για να είναι υποψήφιος το 2017, «θα πρέπει να υπάρξει μείωση της ανεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016».