Η δημοκρατία στην Αφρική απειλείται όταν οι πρόεδροι χωρών της παραβιάζουν τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη θητεία τους, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα του Μπουρούντι κατά την ομιλία του την Τρίτη ενώπιον της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αριθμεί 54 χώρες-μέλη και εδρεύει στην Αιθιοπία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε ολόκληρη την Αφρική να καταπολεμήσει το «καρκίνωμα της διαφθοράς», το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανέλιξή της, όπως το χαρακτήρισε, και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Αφρικής για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ομπάμα, ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που απευθύνεται στην Ένωση, «όταν ένας ηγέτης επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία, κινδυνεύει να προκαλέσει αστάθεια και εμφύλιο, όπως είδαμε στο Μπουρούντι».

Ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Ενκουρουνζίζα εξασφάλισε μία τρίτη θητεία στις εκλογές αυτό τον μήνα, τις οποίες οι ΗΠΑ δεν θεωρούν αξιόπιστες, ενώ κι άλλοι αφρικανοί ηγέτες επιδιώκουν την παράταση της θητείας τους αψηφώντας τους συνταγματικούς περιορισμούς.

Στην ομιλία του στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα ο Ομπάμα υπογράμμισε ακόμη ότι οι ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα πρέπει να δεσμευτούν στη διεξαγωγή εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και σε μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. Οι εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στη δημοκρατική διακυβέρνηση μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο του 2013 από τους αντάρτες Σελέκα πυροδοτώντας ένοπλες συγκρούσεις.

Αναφερόμενος στην ελευθερία του Τύπου και τις πολιτικές ελευθερίες εν γένει, ο Ομπάμα τόνισε ακόμη ότι η Αιθιοπία «δεν μπορεί να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό του λαού της», αν φυλακίζει δημοσιογράφους και περιορίζει τις νόμιμες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να ενισχύσει τη δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι όσοι δημοσιογράφοι κρατούνται έχουν διαπράξει αδικήματα.

Η Αφρική θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίες για τους νέους της, προκειμένου να αποφύγει την αστάθεια, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν «αληθινές οικονομικές συνεργασίες» στην Αφρική.

«Θα πρέπει να στραφούμε προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να δούμε ότι πολλοί νέοι χωρίς δουλειές και ελευθερία λόγου μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια και αταξία», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Αφρική μία οικονομική συνεργασία, η οποία δεν βασίζεται απλώς στην κατασκευή υποδομών με ξένο εργατικό δυναμικό ή στην αξιοποίηση των φυσικών πηγών της Αφρικής.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του και σε άλλα θέματα, όπως η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική και οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

Νωρίτερα είχε επισκεφθεί εργοστάσιο τροφίμων στη χώρα, το οποίο υποστηρίζεται από το αμερικανικό κυβερνητικό πρόγραμμα «Feed the Future».

Η Αιθιοπία, η οποία έχει στο παρελθόν πληγεί από λιμό, αναμένεται να καταγράψει φέτος ανάπτυξη περίπου 10%.

«Θέλουμε η Αιθιοπία, όχι μόνο να μπορέσει να σιτίσει τον εαυτό της, αλλά συν τω χρόνω να γίνει εξαγωγέας τροφίμων», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Faffa Food.

Η εταιρεία παρασκευάζει τρόφιμα για την εγχώρια αγορά, ενώ πουλάει κάποια προϊόντα στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη σε άλλες χώρες.