Επεισόδια μεταξύ εποίκων και ισραηλινών αστυνομικών ξέσπασαν το πρωί της Τρίτης στον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν δυνάμεις της αστυνομίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους παράνομα σπίτια που αναμένεται να κατεδαφιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε διατάξει τον Ιούνιο την κατεδάφιση δύο υπό κατασκευή κτηρίων στο Μπέιτ Ελ, βορείως της Ραμάλας. Η κατεδάφιση έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου.

«Μονάδα μεθοριακών φρουρών έθεσε σήμερα υπό τον έλεγχό της τα σπίτια ‘Drainof’ (το όνομα του επιχειρηματία) ενόψει της κατεδάφισής τους, την οποία διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό έγινε για να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πενήντα νεαροί διαδηλωτές, που είχαν οχυρωθεί μέσα στα κτήρια, απομακρύνθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει ένας Παλαιστίνιος, αλλά και ισραηλινές μη κυβερνητικές οργανώσεις που αμφισβητούν την απαλλοτρίωση των οικοπέδων από τον στρατό και την ανέγερση κατοικιών στο σημείο.

Ο υπουργός Γεωργίας Ούρι Αριέλ, του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «η αστυνομία θα έπρεπε να περιμένει το τέλος των νομικών συζητήσεων» και πως «αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί είναι απαράδεκτο και ασυγχώρητο κατά τη γνώμη μου».

Παράλληλα, οι αρχές του εβραϊκού οικισμού Μπέιτ Ελ ανακοίνωσαν ότι θα στραφούν στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να αποτραπεί η κατεδάφιση των σπιτιών.