Ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτινκατηγόρησετην Ουάσιγκτον για το σκάνδαλο της FIFA, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της «απαράδεκτες» και υποστηρίζονταςότι ο σκοπός της ήταν να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

«Οι ΗΠΑ, νομίζω, ήταν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2022. Ο στενότερος σύμμαχός τους στην Ευρώπη, η Βρετανία, ήταν υποψήφια για το 2018. Και αυτός ο αγώνας κατά της διαφθοράς, όπως έγινε, με κάνει να διερωτώμαι αν δεν πρόκειται για τη συνέχεια του αγώνα για τα πρωταθλήματα του 2018 και του 2022», είπε.

«Σε καμία περίπτωση μια χώρα, μικρή ή μεγάλη, δεν μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει στον κόσμο, να πιάνει όποιον της αρέσει και να τον μεταφέρει στις φυλακές της», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS) και αναρτήθηκε τη Δευτέρα στον ιστότοπο της ρωσικής προεδρίας

Επτά υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο στη Ζυρίχη, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον που έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος τους με την κατηγορία της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο Πούτιν είπε ότι άνθρωποι σαν αυτόν αξίζουν το Βραβείο Νόμπελ. «Πιστεύω ότι άνθρωποι σαν τον κ. Μπλάτερ ή οι επικεφαλής μεγάλων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών ή των Ολυμπιακών Αγώνων, αξίζουν μια ειδική διάκριση. Αν αξίζει κάποιος το Βραβείο Νόμπελ, είναι αυτοί οι άνθρωποι», κατέληξε.

«Θα θέλαμε μια πιο ανεξάρτητη Ευρώπη»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την θλίψη του για την έλλειψη «ανεξαρτησίας» της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης που δόθηκετο περασμένο Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη.

Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, ο ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Ελπίζω πως όχι, όμως θα θέλαμε να δούμε την Ευρώπη να εκδηλώνει περισσότερο την ανεξαρτησία της και την εθνική κυριαρχία της».

Ο Πούτιν επέκρινε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην κούρσα των εξοπλισμών.

«Η επανεκκίνηση» της κούρσας των εξοπλισμών «οφείλεται στις ΗΠΑ, χρονολογείται από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Η συνθήκη αυτή ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος όλου του συστήματος διεθνούς ασφάλειας», κατέληξε.