Υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τρία μεταφορικά πλοία διέσχισαν δοκιμαστικά τη νέα διώρυγα του Σουέζ το Σάββατο, εν όψει των «εγκαινίων» που θα διεξαχθούν στις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena.

Οι εργασίες για τη διάνοιξη της νέας διώρυγας, η οποία τίθεται σε λειτουργία 148 χρόνια μετά την πρώτη, πραγματοποιήθηκαν πολύ γρήγορα, με στόχο να αποφέρει έως και 15 δισ. δολάρια στα ταμεία του αιγυπτιακού κράτους έως και το 2023. Η υπάρχουσα διώρυγα αποφέρει περίπου 5 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Με το νέο κανάλι οι Αρχές ευελπιστούν να λύσουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την καθυστέρηση της διέλευσης. Ειδικότερα, η νέα διώρυγα, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται μόλις πριν από έναν χρόνο και έχει κοστίσει περίπου 8 δισ. δολάρια, θα είναι διπλής πλεύσης και θα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερων πλοίων.

Μάλιστα, αναμένεταινα περιοριστεί σημαντικά και ο χρόνος διέλευσης, από τις 22 ώρες που είναι σήμερα, στις μισές, γεγονός που θα το καταστήσει «πρωταθλητή» στην κατηγορία του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αιγυπτιακών αρχών.