Κατασκήνωση που έχει στηθεί για να βρουν καταφύγιο εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες στη Δρέσδη έγινε το σκηνικό συκγρούσεων μεταξύ ακροδεξιών του NPD και αντιδιαδήλωσης υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων, με τρεις τραυματίες. Η ένταση γύρω από το σημείο ήταν απτή τις τελευταίες ημέρες, με στόχο ακόμη και μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Το ξενοφοβικό Pegida, που είχε «γεννηθεί» στη Δρέσδη, κράτησε τα προσχήματα καλώντας τους υποστηρικτές του να μείνουν μακριά από τις συγκεντρώσεις.

Οι αρχές της Δρέσδης έχουν στήσει τον καταυλισμό, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.100 άτομα, σε σημείο της βιομηχανικής περιοχής Φρίντριχστατ που δεν χρησιμοποιείται. Συνολικά αναμένονται να φτάσουν το Σαββατοκύριακο άλλοι 800 στον καταυλισμό, τον οποίο διαχειρίζεται ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το ακροδεξιό NPD (Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας) είχε καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο. Απέναντί τους βρέθηκε αντιδιαδήλωση περίπου 350 ατόμων, την οποία είχαν κινητοποιήσει αντιφασιστικές οργανώσεις αλλά και πολιτικοί του κόμματος της Linke (Αριστερά).

Η ένταση δεν άργησε να ξεσπάσει μεταξύ της αντιδιαδήλωσης και των λιγότερων υποστηρικτών του NPD -περίπου 200- με αντεγκλήσεις, «πόλεμο» με μπουκάλια και κροτίδες.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί χώροι σε διάφορα σημεία της Γερμανίας που προετοιμάζονταν για υποδοχή προσφύγων έχουν γίνει στόχος εμπηρστικών επιθέσεων.

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Δρέσδη, καταδίκασε τα περιστατικά και το κλίμα ξενοφοβίας χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα. Το υπουργείο έχει ενισχύσει την αστυνομική παρουσία στο Φρίντριχστατ ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του καταυλισμού.