Δικαστήριο της Νάπολης καταδίκασε την Τετάρτη τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη δωροδοκία γερουσιαστή με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση το 2008 και τον καταδίκασε να εκτίνει 3 χρόνια φυλάκιση, επιβάλλοντάς του ταυτόχρονα πενταετή στέρηση του δικαιώματός του να εκλέγεται. Η απόφαση δεν αναμένεται να εφαρμοστεί, καθώς το αδίκημα θα παραγραφεί το φθινόπωρο.

Η δίωξη του 78χρονου Μπερλουσκόνι αφορούσε τη δωροδοκία του Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο, πρώην γερουσιαστή του κόμματος Ιταλία των Αξιών, για να αλλάξει στρατόπεδο το 2006 σε μια κίνηση που τελικώς συνέβαλε στην ανατροπή της κυβέρνησης του αντιπάλου του Μπερλουσκόνι, Ρομάνο Πρόντι.

Ο Ντε Γκρεγκόριο ομολόγησε ότι έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τον Μπερλουσκόνι, τα δύο σε είδος, και επιχείρησε να εξαγοράσει άλλους γερουσιαστές για να αλλάξουν στρατόπεδο. Καταδικάστηκε με ξεχωριστή απόφαση σε 20 μήνες φυλάκιση.

Ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι τα χρήματα τα έδωσε στον Γκρεγκόριο για να βοηθήσει οικονομικά στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. «Αυτή είναι μια απελπιστικά άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση», δήλωσε ο συνήγορος του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός δεν αναμένεται να εκτίνει την ποινή, καθώς το αδίκημα παραγράφεται το φθινόπωρο, πριν δηλαδή καθαρογραφεί η απόφαση και ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης που θα υποβάλει ο Γκεντίνι.