Την παραίτηση του προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες -ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά- απαίτησαν με μεγάλη διαδήλωσή τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας χθες.

Οι διαδηλωτές -εκτιμώνται κοντά στους 60.000 και πολλοί εξ αυτών με δαυλούς στα χέρια, συμμετείχαν σε μια θορυβώδη πορεία η οποία κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο. Η διαδήλωση αυτή έγινε για έκτη Παρασκευή στη σειρά.

«Όχι άλλη διαφθορά, έξω ο ΧΟΕ», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του, καθώς έπεφτε το σκοτάδι.

Κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης θέλουν να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας την οποία θα στελεχώσουν ξένοι, όπως μια επιτροπή στη Γουατεμάλα που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη κι έχει συμβάλει στις έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς.

Επισημαίνεται ότι ο Ερνάντες έχει παραδεχθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2013 είχε δεχθεί 150.000 δολάρια από εταιρείες που σχετίζονται με το σκάνδαλο, αλλά διατείνεται ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν γνώριζαν την προέλευση του ποσού αυτού.