Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ένα άγαλμα λιονταριού 2.000 ετών που βρισκόταν έξω από το μουσείο της Παλμύρας, ανακοίνωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αρχαιοτήτων της Συρίας.

Το άγαλμα, γνωστό ως Λιοντάρι της αλ-Λατ, είναι ένα αναντικατάστατο δείγμα τέχνης, τόνισε ο Μααμούν Αμντελκαρίμ.

«Μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν το Σάββατο το Λιοντάρι του αλ-Λατ, ένα μοναδικό κομμάτι με ύψος τριών μέτρων και βάρος 15 τόνων» δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας ότι πρόκειται για «το πιο σοβαρό έγκλημα που έχουν διαπράξει (τζιχαντιστές) κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλμύρας».

Το άγαλμα από ασβεστόλιθο ανακαλύφθηκε το 1977 από μία πολωνική αρχαιολογική αποστολή, στον ναό της Αλ-Λατ, μίας προ-ισλαμικής θεάς της αραβικής μυθολογίας. Το άγαλμα χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Ο Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι το άγαλμα είχε καλυφθεί με μεταλλική πλάκα και σακιά άμμου για να προστατευθεί από τις μάχες. «Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι το Ισλαμικό Κράτος θα έφτανε στην πόλη για να το καταστρέψει» σημείωσε.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Παλμύρα στις 21 Μαΐου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τη μοίρα των μνημείων της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ναρκοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ έχουν καταστρέψει δύο μαυσωλεία.

Η Συρία έχει δηλώσει ότι τα σημαντικότερα αρχαία αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν μεταφέρθηκαν εκτός της πόλης πριν την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος.