Νέο διευθυντή απέκτησε χθες η Monde. Αν και η ορθή διατύπωση μάλλον είναι: η Monde απέκτησε ξανά διευθυντή. Διότι η γαλλική εφημερίδα είχε μείνει «ακέφαλη» από τις 14 Μαΐου, όταν παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας ο εκτελών χρέη διευθυντή, Ζιλ Βαν Κοτ.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υποψήφιος που είχαν προτείνει οι τρεις μέτοχοι, χωρίς να έχει καταθέσει ο ίδιος επισήμως υποψηφιότητα και αφού πρώτα απέρριψαν τρεις επίσημους υποψήφιους, είχε εξασφαλίσει μόνο ένα 55% των ψήφων μεταξύ των συντακτών της Monde∙ και το καταστατικό ορίζει ως ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό το 60%.

Ο ίδιος άνθρωπος, ωστόσο, ο 49χρονος Ζερόμ Φενογκλιό, ή «Φενόγκ», όπως είναι γνωστός -και τον γνωρίζουν όλοι καλά στη «Μοντ» διότι εργάζεται στην εφημερίδα εδώ και 25 χρόνια, είναι το μόνο επαγγελματικό σπίτι που έχει γνωρίσει και έχει περάσει μαζί του όλες τις δοκιμασίες- κατάφερε την Τρίτη να πείσει το 68% των συντακτών.

«Δουλευταράς», «άνθρωπος της συναίνεσης», «ενίοτε τραχύς όμως»: είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουν οι συντάκτες της Monde τον νέο διευθυντή τους, τον έκτο διευθυντή της εφημερίδας τα τελευταία πέντε χρόνια, από όταν βγήκε μπροστά και την έσωσε από τη χρεοκοπία η τριάδα των «BNP», του βιομηχάνου Πιερ Μπερζέ, του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιλ και του τραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς.

Όλοι ελπίζουν πως ο Φενογκλιό θα έχει καλύτερη μοίρα από τη Ναταλί Νουγκερέντ, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια της γαλλικής εφημερίδας, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό την πίεση της Ένωσης Συντακτών της Μοντ τον Μάιο του 2014, έπειτα από μόλις 14 μήνες στον διευθυντικό θώκο. Τον εκτιμούν πάντως διότι ανέβηκε «στην κορυφή ξεκινώντας από το έδαφος».

Γεννημένος στην Τουλόν, ο Φενογκλιό σπούδασε δημοσιογραφία στη Λίλλη και προσελήφθη στη Monde το 1991. Ξεκίνησε από το Αθλητικό τμήμα, πέρασε στην Κοινωνία, κατόπιν στις Επιστήμες, έπειτα στο περιοδικό της εφημερίδας για να γίνει το 2008 «μεγάλος ρεπόρτερ» και να αναλάβει από το 2011 έως το 2013 διευθυντής της ψηφιακής έκδοσης της «Μοντ».

Τον τελευταίο χρόνο ήταν διευθυντής σύνταξης, Νο 2 της εφημερίδας. Ουσιαστικά, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν κατάφερε να εκλεγεί διευθυντής με την πρώτη, ήταν η δυσφορία μέρους των συντακτών για αυτό που εξέλαβαν ως προσπάθεια των τριών μετόχων να τον επιβάλλουν.

«Προσπάθησα να καταλάβω τι δεν πήγε καλά την πρώτη φορά, συνειδητοποίησα πως βιάστηκα, δεν φρόντισα να μιλήσω με όλο τον κόσμο», αναγνώρισε ο ίδιος. Τη δεύτερη φορά ακολούθησε τους κανόνες του παιχνιδιού, έθεσε επισήμως υποψηφιότητα, μίλησε «με όλο τον κόσμο».

Και τώρα; Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων, η Monde έχει να αντιμετωπίσει πτώση της κυκλοφορίας. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία της ήταν 280.556 φύλλα τον Μάρτιο, έναντι 298.529 το 2014, 319.022 το 2010 και 360.610 φύλλων το 2005. «Θέλω να κάνω την εφημερίδα περισσότερο ψηφιακή διότι εκεί βρίσκεται το μέλλον και πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να προσελκύσουμε νέους αναγνώστες», δήλωσε ο Φενογκλιό.

«Πρέπει να μετασχηματιστούμε προστατεύοντας ωστόσο παράλληλα την παράδοση μας σε μια δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας. Η εφημερίδα θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά μας για πολύ καιρό ακόμη».

Ο νέος διευθυντής της Monde έσπευσε παράλληλα να καθησυχάσει τους συντάκτες που εξέφραζαν τον τελευταίο καιρό φόβους για μια απώλεια της ανεξαρτησίας της εφημερίδας έναντι των μετόχων. «Η ανεξαρτησία είναι απόλυτη, είμαι ο εγγυητής της», δήλωσε. «Οι μέτοχοι μπορεί καμιά φορά να διατυπώνουν κριτική, αλλά το κάνουν εκ των υστέρων».