Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης πρόταξε από τις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ, προτού αναχωρήσει εσπευσμένα για το Παρίσι. Στην πρώτη του ανακοίνωση μετά τα τραγικά γεγονότα στη Γκρενόμπλ, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία και επιβεβαίωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα).

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στόχος της επίθεσης ήταν να ανατιναχθεί το κτίριο. Η επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικού χτυπήματος. Βρέθηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα με επιγραφές γραμμένες επάνω. Υπάρχει ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών πήγε κατευθείαν στον τόπο του δυστυχήματος. Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη και αναγνωρίστηκε από τις Αρχές», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον δεύτερο δράστη.

Ο Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να «μην παραδοθούν στον φόβο» και υποσχέθηκε να «ξεριζώσει τις οργανώσεις που ευθύνονται για τέτοιες πράξεις».

«Η εκδήλωση συναισθημάτων δεν μπορεί να αποτελέσει τη μόνη αντίδραση», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι είναι «ανάγκη να τηρούμε τις αξίες μας και να μην παραδιδόμαστε στον φόβο, ποτέ».

Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα «κάνουμε τη δουλειά που οι Γάλλοι αναμένουν από εμάς: να τους προστατεύσουμε, και ταυτόχρονα να φέρουμε στο φως την αλήθεια, να ξεριζώσουμε τις οργανώσεις και τα πρόσωπα που ευθύνονται για τέτοιες ενέργειες», πριν εγκαταλείψει εσπευσμένα τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Monde στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ πληροφορήθηκε το συμβάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ολάντ παρακολούθησε τις πρώτες εικόνες από τα τηλεοπτικά δίκτυα μαζί με τη Μέρκελ, η οποία ήταν εμφανώς συγκλονισμένη.

Εσπευσμένα επιστρέφει από την Κολομβία, όπου βρισκόταν για περιοδεία, και ο γάλλος πρωθυπουργός. Ο Μανουέλ Βαλς θα λάβει μέρος τηλεφωνικά στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκάλεσε ο γάλλος πρόεδρος και έπειτα θα επιστρέψει στη γαλλική πρωτεύουσα. «Η ισλαμιστική τρομοκρατία έπληξε για ακόμη μία φορά τη Γαλλία», τόνισε ο Βαλς σε συνέντευξη Τύπου από την Κολομβία.

Αμεση ήταν η αντίδραση και της γαλλικής Ακροδεξιάς στο τρομοκρατικό χτύπημα, με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου (FΝ) Μαρίν Λεπέν να απευθύνει έκκληση για λήψη δυναμικών μέτρων «προκειμένου να ηττηθεί ο ισλαμισμός». Η Λέπεν δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του κόμματος της, τονίζοντας ότι «όλοι οι ξένοι οι οποίοι είναι ύποπτοι για ισλαμικό φονταμενταλισμό πρέπει να απελαθούν από τη χώρα το συντομότερο δυνατό».

Σε πιο ήπιους τόνους, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Νικολά Σαρκοζί αξίωσε από την κυβέρνηση Ολάντ να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα.

Για επίθεση φρίκης έκανε λόγο από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράσταση του στον Ολάντ. Σε ανάλογο ύφος, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταδίκασε «αυτήν την πράξη τρομοκρατίας και φανατισμού».