Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd., ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αποσύρουν από τα προϊόντα των πωλήσεών τους αυτά που φέρουν τη σημαία της Συνομοσπονδίας του Νότου, επίμαχο σύμβολο του παρελθόντος της δουλείας στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα των αμερικανικών σούπερ μάρκετ Walmart.

Οι όμιλοι σούπερ μάρκετ Sears, Kmart, το διαδικτυακό κατάστημα Ebay, η Google Inc. ανήκουν στις εταιρίες που δεν θα πωλούν στο εξής κανένα αντικείμενο ή είδος ένδυσης και υπόδησης που φέρει την τρίχρωμη σημαία-λευκό, κόκκινο, μπλε- με τα 13 αστέρια, τη σημαία του ρατσισμού και της θεωρίας της ανωτερότητας των λευκών, σύμφωνα με τους επικριτές της.

«Ο όμιλος Alibaba απαγορεύει από τους καταλόγους του προϊόντα προσβλητικά για εθνότητες ή φυλές σε όλες τις πλατφόρμες του. Συνεπώς, αφαιρούμε από τους καταλόγους μας σημαίες, είδη ένδυσης και άλλα αναμνηστικά που εικονίζουν τη σημαία της Συνομοσπονδίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Ρέιτσελ Τσαν.

Οι περισσότερες πλατφόρμες του ομίλου ηλεκτρονικών πωλήσεων Alibaba, συμπεριλαμβανομένων των πολύ δημοφιλών ηλεκτρονικών καταστημάτων Taobao και Tmall, εξυπηρετούν κινέζους πελάτες, αν και πλατφόρμες όπως το Alibaba.com επικεντρώνονται στην πώληση κινεζικής κατασκευής προϊόντων στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου Alibaba, που εδρεύει στην κινεζική πόλη Χανγκτσού, αλλά επέλεξε να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα παρά το αντίστροφο.

Η αντιπαράθεση σε σχέση με τη σημαία αυτή άρχισε στον απόηχο της σφαγής με εννέα νεκρούς μέσα σε ιστορική εκκλησία της κοινότητας των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ, πριν από μια εβδομάδα, με δράστη έναν 21 ετών λευκό άνδρα, ο οποίος εμφανίζεται σε φωτογραφίες να κρατά τη σημαία της Συνομοσπονδίας.

Στον ιστότοπο των ηλεκτρονικών πωλήσεων Amazon, η σημαία της Συνομοσπονδίας, η πιο δημοφιλής -και η πιο οικονομική- είδε τις πωλήσεις της να εκρήγνυνται κατά 3.600% μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την Amazon, η οποία επίσης αποσύρει τα προϊόντα αυτά από τον κατάλογο πωλήσεων.

Ο όμιλος Walmart ήταν από τους πρώτους που έλαβε την απόφαση αυτή το βράδυ της Δευτέρας, μεριμνώντας έτσι ώστε να «μην θίγεται κανείς». Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι ΜακΟλιφ, στις ανατολικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ότι θα απαγορεύσει την καταχώρηση της σημαίας στις πινακίδες των αυτοκινήτων. Η Νότια Καρολίνα «δεν μπορεί πλέον να αφήνει αυτό το σύμβολο που συνεχίζει να διχάζει τους κατοίκους της», δήλωσε. «Πιστεύω ότι είναι το ίδιο πράγμα στη Βιρτζίνια. Ακόμη και η προβολή της σημαίας στις πινακίδες αυτοκινήτων συνεχίζει να διχάζει και να πληγώνει χωρίς λόγο πολύ κόσμο».

Σύμβολο ρατσιστικού παρελθόντος

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια υπενθύμισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε στις 18 Ιουνίου τις πολιτείες που αρνούνται να εγκρίνουν ένα μήνυμα προπαγάνδας πάνω σε μια πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Η πολιτεία αυτή επιτρέπει σήμερα στους κατόχους αυτοκινήτων να καταχωρούν τη σημαία της Συνομοσπονδίας στις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Εκφράζοντας λύπη για ένα «σύμβολο που διχάζει», η δημοκρατική κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «150 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου, ήρθε η ώρα» να αφαιρεθεί η σημαία, «ακόμη κι αν αποτελεί μέρος την ιστορία μας».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση για την έκκληση της κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας για την αφαίρεση της σημαίας από το κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Κολούμπια. Μια σημαία «σύμβολο του ρατσιστικού παρελθόντος της χώρας μας», τόνισε η Κλίντον ενώ μιλώντας για τη σφαγή δήλωσε ότι είναι μια «ενέργεια ρατσιστικής τρομοκρατίας που διαπράχθηκε μέσα σε χώρο προσευχής».

Σε ιστοσελίδα που αποδίδεται στον δράστη της σφαγής στο Τσάρλεστον, ο Ντίλαν Ρουφ είχε δημοσιεύσει μανιφέστο που δικαιολογούσε την εγκληματική αυτή πράξη από το μίσος του για τους «ηλίθιους και βίαιους» μαύρους. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που δείχνουν τον Ρουφ να καίει την αμερικανική σημαία και να ποζάρει κρατώντας την σημαία της Συνομοσπονδίας του Νότου, σύμβολο για πολλούς Αμερικανούς της κληρονομιάς της δουλείας και του διχασμού.