Στο επόμενο στάδιο φέρνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη διαφωνία με τη Βουδαπέστη για την θανατική ποινή.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει φέρει στο τραπέζι την επαναφορά της εσχάτης των ποινών, και ο Γιούνκερ τον προειδοποιεί ανοικτά πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει την χώρα έξω από την ΕΕ.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, στην οποία ο Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι τυχόν Grexit θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη στο ευρώ, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις δύσκολες σχέσεις με τη Βουδαπέστη.

Σε μία ασυνήθιστα ανοικτή αναφορά του, ο Γιούνκερ μίλησε για ουγγρική έξοδο από την ΕΕ εάν η Βουδαπέστη επαναφέρει τη θανατική ποινή: «Θα ήταν λόγος διαζυγίου» είπε χαρακτηριστικά.

Η βαρύτητα της προειδοποιήσης φαίνεται και στην αντιπαραβολή με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Γιούνκερ στην ίδια συνέντευξη για την Ελλάδα: Η μεν έξοδος από την ευρωζώνη, είπε, θα σήμαινε αυτόματα ότι το κοινό νόμισμα είναι αναστρέψιμο -ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει ανάλογες επιφυλάξεις στην αυστηρή του σύσταση απέναντι στην Ουγγαρία.

Οι σχέσεις του Ορμπάν με την ΕΕ δεν βρίσκονται την καλύτερη φάση τους -το πιο ενδεικτικό ήταν η υποδοχή του στη Ρίγα, όταν ο Γιούνκερ, με περίσσευμα χιούμορ, τον χαιρέτισε ως «μεγάλο δικτάτορα».

Ο χαιρετισμός του Γιούνκερ, είχε σχολιάσει στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπερασπιζόμενος τη χαλαρή στάση του Λουξεμβούργιου, ήταν μια «διασκεδαστική στιγμή κατά τη διάρκεια μιας πολύ μακράς και βαρετής τελετής υποδοχής».