Στο αρχείο, «λόγω άνοιας του κατηγορουμένου», θέτει η Γερμανία την υπόθεση πρώην στρατιώτη των SS, ο οποίος φέρεται ότι υπήρξε συνεργός στον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ανίκανος να παραστεί σε δίκη κατά το γερμανικό Σύνταγμα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η εισαγγελία του Αμβούργου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην ναζί εμπλέκεται σε σφαγή σε χωριό της Τοσκάνης, στις 12 Αυγούστου του 1944, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η καταδίκη του ήταν βέβαιη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής εισαγγελίας. Ωστόσο, μία σειρά από ψυχολογικές και νευρολογικές εξετάσεις στις οποίες διενεργήθηκε ο κατηγορούμενος αποδεικνύουν ότι πάσχει από άνοια σε προχωρημένο στάδιο.

Καθώς τα χρόνια περνούν και οι γηραιότεροι πρώην ναζί πεθαίνουν, μικραίνει και η λίστα των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Τον Απρίλιο, ξεκίνησε μία από τις τελευταίες μεγάλες δίκες ναζιστών εγκληματιών πολέμου, του 93χρονου πρώην μέλους των SS, γνωστού και ως ο «λογιστή του Αουσβιτς», ο οποίος ανέλαβε μέρος της ευθύνης για τον φόνο 300.000 εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.