«Σήμερα θριάμβευσε η ελευθερία για το UMP, που μπορεί να επιλέξει την ονομασία του. Τα μέλη θα μπορέσουν τώρα να ψηφίσουν σε απόλυτη ηρεμία. Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τους ενάγοντες για τη δημοσιότητα που μας προσέφεραν», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί. «Την ώρα που τα μέλη του UMP ετοιμάζονται να ψηφίσουν για τη νέα ονομασία του κόμματος», επεσήμαινε η «Monde», «ο Νικολά Σαρκοζί παγιδεύει τους αντιπάλους του: όσοι διαμαρτύρονται μιλώντας για δόλια υπεξαίρεση της δημοκρατικής κληρονομιάς τον ενισχύουν. Ο Σαρκοζί διχάζει σοκάροντας, τοποθετείται στο κέντρο της συζήτησης και κινητοποιεί τους δικούς του. Εκμεταλλεύεται παράλληλα την κατάσταση ώστε να λασπολογήσει την Αριστερά, που είναι ανεπαρκώς δημοκρατική και υπερβολικά σοσιαλιστική στα μάτια του». Ο λόγος όλου αυτού του θορύβου; Η μετονομασία του UMP, της γαλλικής Δεξιάς, σε Les Républicains, μια ονομασία που παραπέμπει ευθέως στη République Française, τη Γαλλική Δημοκρατία.

Το πολιτικό γραφείο του UMP υιοθέτησε ήδη, πριν από τρεις εβδομάδες, τη νέα ονομασία. Μένει, αύριο και μεθαύριο, να ανάψουν το πράσινο φως με την ψήφο τους και τα κομματικά μέλη. Ενώσεις και κόμματα της Αριστεράς, ωστόσο, καθώς και 140 ιδιώτες κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα αξιώνοντας να μην επιτραπεί η συγκεκριμένη μετονομασία. Κατηγορούν το UMP για «σφετερισμό ενός κοινού αγαθού» και «ιδιωτικοποίηση της δημοκρατίας» και «έμμεση κατασυκοφάντηση» των υπόλοιπων πολιτικών σχηματισμών. Αλλά το δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε την προσφυγή τους κρίνοντας πως δεν συντρέχει λόγος επείγουσας γνωμοδότησης.

Το ζήτημα θα έχει ασφαλώς συνέχεια. Αλλά στο μεταξύ, τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν, το ιδρυτικό συνέδριο θα γίνει και όλοι οι προβολείς της δημοσιότητας είναι αναμμένοι. Μόλις λίγα λεπτά αφότου έγινε χθες γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, προβλήθηκε στο δίκτυο France 2 διαφημιστικό κλιπ που εκθείαζε τις αξίες του «νέου» κόμματος: δεν εμφανιζόταν βέβαια ούτε η ονομασία ούτε το σύμβολο των Ρεπουμπλικανών, θα ήταν παράτολμο, οι 15 ανώνυμοι συμμετέχοντες ωστόσο φρόντιζαν να αναφέρουν τις λέξεις République και républicain τουλάχιστον οκτώ φορές, εγκωμιάζοντας «μια καινούργια πολιτική δύναμη που θα συσπειρώσει τις γυναίκες και τους άνδρες», σύμβολα «της Γαλλίας σε όλη της την ποικιλότητα».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η «Monde» θύμιζε μιαν άλλη, πιο ζοφερή πραγματικότητα και δη τις εκκρεμότητες που εξακολουθεί να έχει με τη Δικαιοσύνη ο Νικολά Σαρκοζί: η εφημερίδα μάλιστα κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην πρόεδρο πως έβαλε τον επίσημο φωτογράφο της προεκλογικής του εκστρατείας, έναν παπαράτσι ονόματι Σεμπαστιάν Βαλέντ, να κατασκοπεύσει δυο δημοσιογράφους της που έχουν κάνει αποκαλύψεις εις βάρος του ώστε να φωτογραφίσει τις πηγές τους.

Ραντεβού το Σάββατο

To ιδρυτικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών – της «νέας πολιτικής δύναμης» που απευθύνεται σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, τον πρώην πρόεδρο που θέλει να γίνει και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, «σε όλους τους Γάλλους πέρα από κομματικές γραμμές» – έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.