Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας δήλωσε την Τρίτη ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας δεν έχει υποστεί καταστροφές μετά την κατάληψή του από το Ισλαμικό Κράτος την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ δήλωσε, πάντως, ότι είναι ακόμα υπαρκτός ο φόβος ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να καταστρέψουν τα ερείπια στην Παλμύρα.

«Η ιστορική πόλη είναι εντάξει. Δεν υπάρχουν ζημιές μέχρι στιγμής» είπε ο σύρος αξιωματούχος, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενος πηγές που βρίσκονται στην περιοχή.

Η αρχαία Παλμύρα, η οποία αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών μετά από σφοδρές μάχες στην πόλη που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει αρχαιότητες, λέγοντας ότι προωθούν την ειδωλολατρία. Πολλές άλλες θεωρείται ότι πωλούνται στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτήσουν τη δράση των τζιχαντιστών.

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταστροφές που προκαλούν τζιχαντιστές στον πολιτισμό της Συρίας και του Ιράκ.

Αφού κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.