Η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 108 από αυτά βρίσκονται στα χέρια μόλις δέκα ανθρώπων, όπως γράφει το αυστριακό μηνιαίο οικονομικό περιοδικό «Trend» στο τεύχος του Ιουνίου που θα κυκλοφορήσει.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, με τίτλο «Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί», στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας η περιουσία φέρεται να έχει «βελτιωθεί», από τα 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν πριν από ένα χρόνο, στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό μόνον από την άνοδο των μετοχών της οικογένειας στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Ακολουθεί ως δεύτερος πλουσιότερος πολίτης στην Αυστρία ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ρεντ-Μπουλ», Ντίτριχ Μάτεσιτς με 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Λίντς είχε δημοσιεύσει πρόσφατα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι 80.000 πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή αυτό το σχεδόν 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει σήμερα πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Αυστρία υπάρχει μια εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου, καθώς τα δύο πέμπτα της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας βρίσκονται στην κατοχή του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού, όπως διαπίστωνε η έκθεση «Wealth Report Europe» της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Bär, που για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Οπως τονιζόταν στην έκθεση, η περιουσία στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και κατανέμεται ολοένα και πιο άνισα, με την Αυστρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου, αφού το 40% της συνολικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Γερμανία όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης πλούτου, σε ποσοστό 15% ή χαμηλότερο, φέρεται να καταγράφονται στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Μέσα στο 2013 οι ιδιωτικές περιουσίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν συνολικά στα 56 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση, μετά την οποία η εξέλιξη των περιουσιών υπήρξε διαφορετική και, ενώ αυτές παρουσίασαν αύξηση έως και κατά δύο τρίτα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία, σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα υπήρξε σαφής συρρίκνωσή τους.

Αυτό φέρεται να οδήγησε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση εντός της Ευρώπης και ενώ στις λεγόμενες χώρες του πυρήνα υπήρξε αύξηση του συνολικού ιδιωτικού κεφαλαίου, μείωση καταγράφηκε στις χώρες της περιφέρειας, και σήμερα τα δύο τρίτα του συνόλου της ευρωπαικής περιουσίας, βρίσκονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.