Περισσότερα από 400 άτομα έχουν σφαγιάσει οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα, στο διάστημα των λίγων ημερών που έχουν καταλάβει την πόλη, η οποία δεν αποτελεί μόνο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σημαντικό κόμβο στον δρόμο προς τη Χομς και τη Δαμασκό. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες πτώματα στους δρόμους της πόλης μετά την κατάληψή της την περασμένη Τετάρτη, ενώ κάποια από αυτά ανήκουν σε γυναίκες και εφήβους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο στόχος του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο οι υποτιθέμενοι οπαδοί του καθεστώτος Ασαντ, αλλά αδιακρίτως ο πληθυσμός της ιστορικής πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ορισμένοι άνθρωποι στην Παλμύρα αποκεφαλίστηκαν, όμως δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντελ Ραχμάν είπε μόνο ότι τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την πτώση της πόλης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 στρατιώτες και πολλοί περισσότεροι «έχουν εξαφανιστεί και δεν είναι σαφές το πού βρίσκονται».

Συγχρόνως, οι τζιχαντιστές ύψωσαν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας. «Η Ταδμούρ (σ.σ. η ονομασία της πόλης στα αραβικά) βρίσκεται υπό τον έλεγχο του «χαλιφάτου»» αναφέρεται στη λεζάντα φωτογραφίας που έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της. Υποστηρικτές του ΙΚ έχουν αναρτήσει επίσης βίντεο στα οποία οι μαχητές ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι στην Παλμύρα για να εντοπίσουν τυχόν στρατιώτες που αποκόπηκαν και έμειναν πίσω, ενώ άλλοι κατέβαζαν πορτρέτα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και του πατέρα του. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200 σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη υπερασπιζόμενοι την Παλμύρα.