Ο μαθηματικός Τζον Νας, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων, σκοτώθηκε το Σάββατο μαζί με τη σύζυγό του Αλίσια, 82 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Το ζευγάρι βρισκόταν χθες, Σάββατο, σ’ ένα ταξί, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έριξε το αυτοκίνητο σε προστατευτικό κιγκλίδωμα και σ’ ένα άλλο όχημα στο Τέρνπαϊκ του Νιού Τζέρσι, διευκρίνισε η αστυνομία.

Ο Νας και η σύζυγός του Αλίσια εκτινάχθηκαν έξω από το ταξί και ο θάνατός τους διαπιστώθηκε επιτόπου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νιού Τζέρσι, αρνούμενος να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το ζευγάρι δεν φορούσε τις ζώνες ασφαλείας.

.

Ο βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος», με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, είχε βασιστεί στη ζωή του Νας και τον αγώνα που έδινε επί πολλά χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.

Ο Κρόου δήλωσε συγκλονισμένος από τον θάνατο του Τζον Νας και της γυναίκας του.

«Ένα καταπληκτικό ζευγάρι. Πανέμορφα μυαλά, πανέμορφες καρδιές», έγραψε ο ηθοποιός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τζον Νας έκανε το διδακτορικό του το 1950 στο Πρίνστον και πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο αυτό και στο Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Άρχισε να πάσχει αυτό που είχε περιγράψει ως «νοητικές διαταραχές» το 1959, μετά τον γάμο του με την Αλίσια, η οποία τελείωνε σπουδές φυσικού στο MIT και είχε μείνει έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ.

«Ήμουν διαταραγμένος με τον τρόπο αυτό για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, κάτι σαν 25 χρόνια», είχε πει το Νας σε συνέντευξή του το 2004.

Είχε υπογραμμίσει πως η περίπτωσή του ήταν πολύ ασυνήθιστη, καθώς μπορούσε κάποια στιγμή να σταματά τα φάρμακα και να επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες και την έρευνά του.

Η ταινία του 2001 ήταν μια «καλλιτεχνική» αναπαράσταση της εμπειρίας του, χωρίς να αποδίδει με ακρίβεια τη φύση των παραισθήσεών του, είχε πει ο Νας στη συνέντευξη.

«Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Τζον ενέπνευσαν γενιές μαθηματικών, οικονομολόγων και επιστημόνων οι οποίοι επηρεάσθηκαν από τη λαμπρή, πρωτοποριακή δουλειά του στη θεωρία των παιγνίων», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πρίνστον Κρίστοφερ Άισμπρουγκερ.

«Η ιστορία της ζωής του με την Αλίσια συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και κινηματογραφόφιλους που θαύμασαν το κουράγιο τους μπροστά σε τρομερές προκλήσεις», πρόσεθσε.

Ο Νας και η σύζυγός του ζούσαν στο Πρίνστον Τζάνξιον του Νιού Τζέρσι, ανακοίνωσε η αστυνομία του Νιού Τζέρσι.