Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί μέλη στο Αφγανιστάν, ιδίως μεταξύ των Ταλιμπάν, όπως προς το παρόν δεν έχει επιχειρησιακές δυνατότητες στη χώρα αυτή, υποστήριξε ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, ο διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ.

«Με το ΙΚ, υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που παρατηρήσαμε πέρσι», είπε ο Κάμπελ σε συνάντηση που είχε με τους ξένους δημοσιογράφους στο γενικό επιτελείο του στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Γίνεται στρατολόγηση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν… Περνούν από εδώ χρήματα. Όμως δεν έχουμε δει μεγάλα ποσά. Ούτε έχουμε δει δράση του ΙΚ (στο Αφγανιστάν)», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός προειδοποίησε ωστόσο ότι «αν δεν ασκηθεί πίεση» σε πρόσωπα που σχετίζονται με το ΙΚ «τα πράγματα θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιχειρήσεις του είδους που γίνονται στη Συρία. Όμως αυτό θέλουν να κάνουν εν ευθέτω χρόνω. Για αυτό πρέπει να τους ξεφορτωθούμε τώρα», συνέχισε.

«Αυτό που βλέπουμε είναι Ταλιμπάν που αλλάζουν όνομα. Βλέπουν (στο ΙΚ) μια ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερους πόρους και να τραβήξουν επάνω τους την προσοχή. Είχαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ πληρώνει τα διπλά απ’ όσα πληρώνουν οι Ταλιμπάν» στους ανθρώπους που στρατολογούν, είπε.

Παρ’ όλ΄αυτά, ορισμένοι Ταλιμπάν «τη μια μέρα κρατούν τη λευκή σημαία (σ.σ. το σύμβολο των Αφγανών Ταλιμπάν) και την επομένη τη μαύρη (σ.σ. του ΙΚ)» εξήγησε.

Ο Κάμπελ υπογράμμισε ότι η απειλή είναι εξίσου μεγάλη και για το Πακιστάν και κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να συνεργαστεί με την Καμπούλ για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους τζιχαντιστές, κυρίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που έχουν βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά την ανάληψη της αφγανικής προεδρίας από τον Άσραφ Γάνι, πέρσι τον Σεπτέμβριο, υπέγραψαν πρόσφατα ένα μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες τους.